Identifikovano osam žrtava sa područja Vlasenice

Preporučujemo

U Komemorativnom centru u Tuzli u srijedu je identificirano osam žrtava velikosrpskih zločina na području općine Vlasenica. Riječ je o civilima bošnjačke nacionalnosti koji su na svirep način ubijeni u ljeto 1992. godine.

Posmrtni ostaci identificiranih žrtava ekshumirani su krajem prošle prošle godine iz masovnih grobnica Jelovačka Česma i Tugovo na području Vlasenice i masovne grobnice Pelemiši Šekovići.

Na lokalitetu Jelovačka Česma otkrivene su dvije masovne grobnice međusobno udaljene jedna od druge oko 15 metara. Iz obje grobnice ekshumirano je 28 posmrtnih ostataka.

Iz jedne masovne grobnice ekshumirano je osam nekompletnih posmrtnih ostataka, a iz druge je ekshumirano 20 posmrtnih ostataka, među njima 12 kompletnih i osam nekompletnih tijela. Iz masovne grobnice Tugovo ekshumirani su posmrtni ostaci 11 žrtava.

Identitet žrtava utvrđen je na temelju DNK analize, a danas su i zvanično njihov identitet potvrdili članovi njihovih porodica.

Identificirani su: Suljo (Hasib) Alispahić rođen 1922. godine, Sadik (Ibrahim) Džindo rođen 1947. godine, Meho (Bajro) Ferhatović rođen 1962. godine u mjestu Kuljančić, Sejmo (Adem) Ibrabimović rođen 1960. godine, Ismet (Esad) Kavazović rođen 1925.godine u Vlasenici, Rifet (Ramo) Omerović rođen 1955. godine, Nesib (Salkan) Salkić rođen 1937. godine i Abdulah (Davud) Gogić rođen 1954. godine.

(RTV Glas Drine/Dnevni Avaz)

Najnovije

spot_img