Hiljade vjernika i ove godine pristigle u Blagaj na tradicionalni mevlud

Preporučujemo

U Blagaju se da danas održava završna manifestacija tradicionalnih “Dana mevluda i zikra”. Hiljade vjernika iz svih dijelova naše zemlje, ali i dijaspore, nisu propustili ni ovu godinu da dođu u Blagaj, jedno od najvažnijih dovišta naših Muslimana.

Ispred tekije susreli smo Hatu Pripo iz Hadžića koja sveke godine dolazi na mevlud u Blagaj.

“Prošle godine je bilo ljepše vrijeme, ali uz Allahovu pomoć će sve lijepo proći. Ova subota ostane u sjećanju cijele godine i ne može se opisati njen znalaj”, kazala je Hata.

Slično razmišlja i Subašić Behija koja je ovdje drugi put, a dolazi iz Gračanice.

“Ova naša tradicinalna molitva, dova na vrelu Bune je jedan nestvaran događaj. Prošle godine sam bila prvi put, a taj utisak me doveo i ove”, izjavila je Behija.

Noćas su u neponovljivom ambijentu vrela Bune i blagajske tekije zikr proučili mnogobrojni derviši predvođeni pročelnikom Tarikatskog centra u BiH, šejhom Sirrijom Hadžimejlićem.

“Dani mevluda i zikra” glavna su godišnja vjerska i kulturna manifestacija Muftijstva mostarskog u čijoj realizaciji, osim Muftijstva, sudjeluju i Medžlis Islamske zajednice Mostar, Karađoz-begova medresa, BZK Preporod Mostar i Tarikatski centar BiH.

Sve se održava uz pokroviteljstvo predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Denisa Zvizdića.

(RTV GD/KLIX)

Najnovije

spot_img