Hadžije iz BiH privode kraju hadžske obrede

Preporučujemo

Prvog dana Kurban-bajrama, hadžije iz Bosne i Hercegovine u Meki odmarale su nakon dana Arefata i prvog bacanja kamenčića na Mini, koje simbolizuje kamenovanje šejtana.

Za danas je planirano da hadžije obave drugo bacanje kamenčića, a narednog dana i treće, čime će biti kompletiran i ovaj dio hadžskog obreda. Također, u okviru sutrašnjih aktivnosti, hadžije iz BiH očekuje obavljanje tavafu-l-ifade, koje obično bude organizovano oko ponoći.

O uspješnoj realizaciji dosadašnjih aktivnosti i provođenju Bajrama u Meki, za hadziumra.ba govorio je rukovodilac Ureda za hadž Nezim Halilović.

Bajram Šerif Mubarek Olsun, poželio je iz Meke. Halilović je kazao da su hadžije umorne nakon napornog izlaska i boravka na Arefatu, a posebno pješačenja od nekih 16 kilometara.

– Hvala Bogu većina hadžija je uspješno prešla ovu dionicu, uz određene poteškoće sa starijim hadžijama, što je usporavalo grupe. Ali, ono što je najvažnije jeste da su sve hadžije žive i zdrave došle u hotel i da se odmaraju. Naša preporuka hadžijama jeste da se danas odmaraju – rekao je jučer Halilović.

Dodao je da privode kraju ove hadžske obrede i hadžije su radosne unatoč poteškoćama koje su imale.

Najnovije

spot_img