Grujić Rade: Zabranjeno objavljivanje svjedočenja

Preporučujemo

U nastavku suđenja Radetu Grujiću za zločine počinjene na području Zvornika, pred Sudom Bosne i Hercegovine svjedočila je zaštićena svjedokinja, ali je odlukom Vijeća njen iskaz zabranjeno objavljivati.

Zaštićena svjedokinja pod pseudonimom A-3, žrtva seksualnog nasilja, u pratnji svoje pravne punomoćnice Mirele Riković Koldžo saslušana je u Državnom sudu, a odlukom Vijeća Suda BiH detalji njenog svjedočenja zabranjeni su za objavljivanje.

Ona je svjedočila na suđenju Radetu Grujiću, koji je optužen da je, u svojstvu pripadnika čete “Snagovo” Teritorijalne odbrane Zvornik, silovao ženu u Liplju, gdje se nalazio zatočen veliki broj civila bošnjačke nacionalnosti.

Mirela Riković Koldžo rekla je kako je 15. marta dostavila Sudu BiH prijedlog za ostvarivanje imovinskopravnog zahtjeva te da u cijelosti ostaje kod njega, kao i kod mjere privremenog obezbjeđenja za oštećenu A-3.

Tome se usprotivio branilac optuženog Radivoje Lazarević, navodeći da osporava imovinskopravni zahtjev bez dokaza neuropsihijatrijskog vještačenja.

Suđenje se nastavlja 18. maja.

(RTV GD/Detektor)

Najnovije

spot_img