Građani Jasikovca traže da se zaustave radovi na eksploataciji uglja uz entitetsku granicu

Preporučujemo

Protekle sedmice sazvan je zbor građana teočanske Mjesne zajednice Jasikovac povodom aktiviranja klizišta u naselju Ogorelica.

Zboru je prisustvovalo osamdesetak ljudi, a doneseno je nekoliko zaključaka.

Zbor građana je donio odluku da se formira jedan koordinacioni odbor MZ Jasikovac, koji će predstavljati građane u daljnjem rješavanju problema, i koji će biti u koordinaciji sa općinskim vlastima i državnim institucijama. Odbor će činiti Bećić Ibrahim, Nakičević Musajir, Čajlaković Bekrija, Nakičević Fikret, Čajlaković Kaim i Islamović Elvir.

Također, zbor građana je donio odluku da se hitno sprovede peticija o daljem radu i aktivnostima rudnika, među mještanima Jasikovca. Peticiju je popisalo preko 400 osoba, koje su iskazale zabrinustost za trenutno stanje i dalje širenje kopa i na dio ispod Jasikovca.

Zbor građana je zatražio od opštinskih vlasti i nadležnih državnih institucija bezuslovno zaustavljanje rada rudnika u bilo kojem dijelu međuentitetske linije koja graniči sa Jasikovcem.

Građani su na zboru zatražili od Općinskih vlasti i nadležnih institucija da se ubrzano poradi na hitnoj sanaciji klizišta, koje je nastalo kao posljedica eksploatacije uglja, a koje ugrožava imovinu i živote mještana Jasikovca.

Na kraju, zbor građana upozorava nadležne, da će, ukoliko se ne bude zaustavio rad rudnika na daljem iskopu rude, doći do potpune katastrofe i da će klizište ugroziti i možda dovesti do uništenja još više kuća, a možda i živote građana.

U tom smislu, ako državne službe ne zaštite građane, građani će biti prisiljeni da sami, koristeći svoje pravo da mirno, ne kršeći zakonske okvire, fizički zaustave rad na daljnoj eksploataciji uglja na rudniku Mezgraja.

Najnovije

spot_img