Gradimir Gojer: Neka se OHR stidi reakcije na osnivanje rezervnog sastava u RS

Preporučujemo

Akademik, reditelj i književnik Gradimir Gojer uputio je otvoreno pismo Valentinu Inzku, visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH, u kojem je naveo da je ponižavajuće saopćenje OHR-a u kojem su komentarisali formiranje rezernog sastava policije Republike Srpske.

Vlasti iz bh. entiteta RS krenuli su u izmjene Zakona o policiji u RS, koji podrazumjeva formiranje rezervnog sastava u tom entitetu, kao i mogućnos da RS angažira policajce iz drugih država, dajući im lažni identitet, ukoliko direktor policije RS-a ocijeni da je to potrebno.

Veliki broj nezavisnih intelektulaca i političkih partija upozorili su da se radi o kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i debelansu u naoružanju unutar Bosne i Hercegovine.

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov podržao je takve izmjene zakona, dok su iz OHR-a saopćili da im nije jasno „postojanje rezervnog sastava policije RS.“

„Budući da je parlamentarna procedura još u toku, pozivamo zvaničnike RS da nacrt izmjena i dopuna pravovremeno upute u širu raspravu među domaćim i međunarodnim akterima, te podsjećamo da uspostava rezervnog sastava mora odgovarati potrebama koje spadaju unutar nadležnosti RS. Pozivamo Narodnu skupštinu RS da na ove primjedbe, kao i na zabrinutost koju su izrazili određeni politički subjekti i akteri civilnog društva, odgovori transparentno te istovremeno osigura da predložene izmjene i dopune potpuno ispunjavanju međunarodne standarde i Opšti okvirni sporazum za mir”, navedeno je iz OHR-a.

Gradimir Gojer smatra da je takva reackija OHR-a ponižavajuća:

“Gospodine Incko, ponižavajuće je po inteligenciju i zdrav razum ono što je OHR priopćio dana 19. 4. 2019. u pogledu problematike vezane za formiranje pričuvnog sastava policije Republike Srpske. Vama je kao nejasno zašto Milorad Dodik pravi vojsku u okrilju policije. Zato ću, da bih vam pojasnio stvari, napomenuti da je za genocid počinjen u Srebrenici okrivljena i osuđena, pored vojnih formacija i policija Republike Srpske. Dakle radilo se o zločinačkoj formaciji u ratu. Sad takvoj, potencijalnoj vojnoj (!!!) formaciji treba i pričuvni sastav.
Ako vam gospodo nije ni sada jasno ekspliciraću dalje: to je izravan atak na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu, to je prijetnja za svakog Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj, to su postrojbe koje nastaju na logici genocidne politike i nacionalističkog koncepta.

To što tolerirate retoriku Milorada Dodika, koji jasno i glasno govori protiv opstanka, odnosno o nestanku države Bosne i Hercegovine, ne služi vam na čast, ali to što mirno promatrate nastajanje potencijalnih vojnih formacija koje će sutra biti upotrebljene protiv građana ove zemlje i pri tom govorite da vam nije jasno za šta bi trebale služiti jedinice Rezervnog sastava policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS, to je već uvreda svakog prosječno inteligentnog Bosanca i Hercegovca.

Stidite se teksta kojim ste se oglasili!”, navodi se u pismu Gojera, koje je uputio u ponedjeljak.

(RTV GD/NAP)

Najnovije

spot_img