Grad Zvornik sufinansira troškove jedne procedure vantjelesne oplodnje

Grad Zvornik sufinansira troškove jedne procedure vantjelesne oplodnje

160
0
PODIJELI

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović uručio je jučer za četiri bračna para sa problemom steriliteta, rješenja za sufinansiranje troškova jedne procedure vantjelesne oplodnje za šta će iz budžeta Grada Zvornik biti izdvojeno 20 hiljada KM.

“Smatram da su ova izdvajanja iz Gradskog budžeta, najbolje uložena sredstva , jer je to ulaganje u natalitet i našu djecu koja nam nedostaju”, rekla je Nikolina Oro, predsjednica Udruženja porodica sa problemom steriliteta „Bebe 1”.

Ona je dodala da je želja za roditeljstvom najveća želja koja se ne može mjeriti ni sa čim drugim, to je nešto za šta mi svi živimo i trudimo se da ostvarimo.

Iz ovih programa Gradske uprave do sada je rođeno pet beba, četiri djevojčice i jedan dječak, a dosta parova je u procesu vantjelesne oplodnje, bez obzira što su novac dobili prethodnih godina, jer se procedura ne može obaviti dok svi medicinski nalazi ne budu urađeni i sve „kockice“ se ne slože, pojasnila je Oro.

“Najveću zahvalnost moramo da izrazimo našoj Gradskoj upravi koja se svim silama trudi da nam pomogne u rješavanju ovog problema i koja je jedina u Republici Srpskoj koja izdvaja 5.000 KM po proceduri za jedan bračni par”, rekla je Oro dodavši da Udruženje do sada ima ukupno 39 beba.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović,istakao je da je od 2011. godine od kako se izdvajaju sredstva za ovu namjenu rođeno pet beba.

“Ja želim našim sugrađanima kojima smo danas uručili rješenja mnogo uspjeha u nastojanjima da se ostvare kao roditelji i svima onima koji imaju isti ili slični problem poručujem da nastave svoju borbu. Od 2011. godine za ovu namjenu izdvojili smo 130 hiljada KM, a sredstva uvijek dobiju svi parovi koji konkurišu, a ispune predviđene uslove koji nisu strogi. Mi smo u okviru naše pronatalitetne politike u zadnjih nekoliko godina napravili mnogo. Godišnja izdvajanja su oko 100 hiljada KM i to pored sufinansiranja troškova jedne procedure vantjelesne oplodnje, imamo jednokratna novčana davanja za sve majke koje rode prvo i drugo dijete, a koje su nezaposlene, kao i za svako treće i četvrto dijete. Takođe, pomogla nam je i Vlada Republike Srpske izdvajajući sredstva za rekonstrukciju zvorničkog porodilišta”,rekao je Stevanović.

(Radio Glas Drine/Radio Osvit)