Godišnjica “Oluje”: Za Hrvatsku velika pobjeda, za Srbe dan stradanja

Godišnjica “Oluje”: Za Hrvatsku velika pobjeda, za Srbe dan stradanja

251
0
PODIJELI

U Hrvtskoj danas počinje dvodnevno obilježavanje 22. godišnjice vojno-redarstvene operacije „Oluja“, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan branitelja.

Centralna svečanost, kao i prethodnih godina, biće upriličena sutra u Kninu, gdje će danas biti održana sjednica Vlade Republike Hrvatske.

U Zagrebu, na Trgu bana Jelačića, najavljeno je održavanje antiratnog skupa Ženske mreže Hrvatske pod nazivom “Pamtimo 5. 8.1995-5.8.2017. Zločini u Oluji su odgovornost svih nas”.

“Documenta”- Centar za suočavanje s prošlošću najavio je da će podnijeti kaznene prijave za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje, preciznije, one koji su počinjeni u Uzdolju kod Knina i obližnjim zaseocima 5. 6. i 8. avgusta 1995. godine.

U Srbiji će, kao i svake godine na ovaj datum, biti održan niz komemorativnih sjećanja, u okviru obilježavanja Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji “Oluja”.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak prisustvovaće danas obilježavanju Dana sjećanja koji na stadionu Fudbalskog kluba “Veternik” u Novom Sadu organizuje Vlada Srbije u saradnji sa Vladom Republike Srpske.

Crnadak će kasnije razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i drugim predstavnicima Srba iz regiona.

(RTV Glas Drine/BHRT)