Gaggenau: Počela nastava u bosanskoj dopunskoj školi

Gaggenau: Počela nastava u bosanskoj dopunskoj školi

98
0
PODIJELI

U prostorijama njemačke škole Hans-Thoma Schule u petak je svečano obilježen početak nastave u bosanskoj dopunskoj školi u Gaggenau.

Pored učiteljice i djece, ovoj skromnoj svečanosti prisustvovali su i roditelji, koordinatori bosanske dopunske škole – hfz. Adela Kazija, Senka Helać, Samir Kuka, imam Ramiz ef. Kazija i članovi odbora džemata Gaggenau.

Učiteljica Berina Kuka je u svom izlaganju istakla važnost očuvanja maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori, upoznala djecu i roditelje o planu i programu održavanja nastave, a zatim je zahvalila prisutnima na odazivu, a posebno džematu Gaggenau i imamu na velikoj podršci, ustupanju prostorija za dogovor i osnivanje bosanske dopunske škole, te Harisu Haliloviću, predsjedniku Saveza bosanskih dopunskih škola i Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu.

Prisutni su imali priliku da se upoznaju sa učiteljicom i da postavljaju pitanja o održavanju nastave i slično, a u znak dobrodošlice na prvi čas, učenici su dobili i prikladne poklone.

– U školu je, do sada, upisano 16 učenika, ali zbog velikog interesovanja roditelja, očekujemo da će u narednim sedmicama taj broj biti veći – kažu aktivisti BiH u Gaggenau.

Bosanska dopunska škola u Gagennau osnovana je 5. decembra 2015. godine, na tribini i sastanku o značaju maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori na kojoj su govorili konzul BiH u Štutgartu Dag Đumrukčić i predsjednik Saveza dopunskih škola BiH Haris Halilović, bivši generalni konzul BiH u Štutgartu, nakon pola godine priprema.

U periodu od osnivanja škole do početka izvođenja nastave zu podršku Saveza i Generalnog konzulata BiH u Štutgartu obezbijeđene su prostorije u njemačkoj školi za izvođenje dopunske nastave na bosanskom jeziku i izabrana nastavnica.

Bosanska dopunska škola u Gaggenau je jedna od 44 odjeljenja dopunskih škola BiH u SR Njemačkoj u kojima se dopunska nastava izvodi na bosanskom jeziku, po planu, programu i udžbeniku Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Saveza bosanskih dopunskih škola.