Formiran Krizni štab Đulića i Kučić Kule

Preporučujemo

U cilju uvođenja što preventniji mjera zaštite od novonastale situcije uzrokovane virusom korana, na incijativu džematlija džemata Đulići, danas je u Đulićima formiran Krizni štab koji će preko svojih volontera koji se stavljalju, posebno stanovnicima treće životne dobi, na raspolaganje 24 sata dnevno.

Saopćenje Kriznog štaba Đulića i Kučić Kule prenosimo u cjelosti:

Poštovani građani mjesnih zajednica Đulića i Kučić Kule, kao ostalih okolnih mjesta u sastavu džemata Đulići:

U cilju uvođenja što kvalitetnijih preventivnih mjera zaštite od pandemije korona virusa, danas, 19. marta 2020. godine, formiran je Krizni štab za prostore džemata Đulići (Đulići, Kučić Kula i ostala mjesta u donjem toku sliva rijeke Sapne).

Za predsjednika Kriznog štaba izabran je Salem Grahić.

Predsjednik Kriznog štaba će od danas biti u stalnom kontaktu sa Kriznim štabom grada Zvornik.

Predsjednik će imati obavezu da informiše i prenosi sve smjernice i upustva koja dobije od Gradskog Kriznog štaba,

Predsjednik će imati i obavezu da sve odluke i smjernice od članova Kriznog štaba prenese članovima Gradskog Kriznog štaba.

Krizni štab broji za početak 15 volontara, omladinaca, sa tendencijom porasta i dobrodošlicom za sve one koji žele učestvovati u radu.

Krizni štab upozorava da nema mjesta panici, ali da predostrožnosti radi svi moramo aktivno se uključiti i zajedničkim snagama prebroditi novonastale teškoće uzrokovane korona virusom.

Osnovni cilj Kriznog štaba je pomoć, posebno kategoriji stanovništva treće životne dobi, ali i svima ostalima kojima je pomoć potrebna.

Krizni štab upućuje i apel stanovnicima navedenih mjesta da maksimalno poštuju odluke većih nivoa vlasti, posebno jer prema nekim navodima veći talas zaraženih korona virusom očekuje se do kraja mjeseca marta, a vjerovatno i duže od toga.

Krizni štab upozorava da nažalost naš zdravstveni sistem koliko god imao i znanja i volje, ipak nema dovoljno ni kapaciteta a time ni mogućnosti da odgovori zadataku, posebno u slučaju naglog proširenja virusa.

Krizni štab apeluje posebno na stanovnike starije životne dobi, da što je više moguće ostanu u izolacijama i ne dolaze u kontakt sa drugim osobama.

Krizni štab apeluje na sve stanovnike koji dolaze iz zemalja Evrope, odmah se jave nadležnim institucijama a ako ne zbog sebe, onda zbog članova porodica i osoba oko njih, stave u samoizolaciju.

Krizni štab dužan je da, onoliko koliko je u mogućnosti, da proprati i evidentira one osobe koje dolaze iz zemalja Evrope i da li poštuju odluke o samoizolaciji.

Krizni stab apeluje i na građane da savjesno djeluju i prijave sve one koji se ne pridržavaju pravila i mjera viših organa vlasti, posebno oko pitanja samoizolacije, jer isti može biti potencijalni prenosilac virusa a da toga nije ni svjestan, jer se radi o virusu koji kod nekoga može odmah pokazati simptome a kod nekoga i danima da ne pokazuje ništa.

Krizni štab dužan je da u narednih nekoliko dana na svim javnim lokacijama postavi imena i prezimena volontera sa kontakt telefonima, a isti će biti na raspolaganju 24/7.

Krizni štab dužan je da prati trenutnu situaciju na terenu i pravovremeno informiše Gradski Krizni štab u Zvorniku, kao i stanovnike džemata Đulići.

Pored navedenih stavki, Krizni štab preko volontera obavljat će i sve one dodatne poslove koji se budu pojavljivali, a vezani su za novonstalu situciju sa korona virusom, te će u skladu sa svojim mogućnostima i znanjem što djelotvornije reagovati.

Za sve informacije i ukoliko želite da se uključite u rad Kriznog štaba, možete kontaktirati, dok se ne objavi narednih dana spisak svih volontera, sa novoizabranim predsjednikom Kriznog štaba Đulići – Kučić Kula i ostalih okolnih mjesta (džemat Đulići) Salemom Grahićem na broj telefona: 061/318 – 875.

Prošli smo zajedno svega i svašta, zajedno i složno proći ćemo i ovo.

Najnovije

spot_img