Federalno ministarstvo raseljenih osoba otvorilo tri javna poziva za zapošljavanje povratnika

Preporučujemo

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica obavještava sve građane Bosne i Hercegovine u oba entiteta koji imaju status povratnika da su u toku tri javna poziva za podršku zapošljavanju i samozapošljavanju ove populacije.

Prvi javni poziv je za podršku zapošljavanju povratnika u poljoprivredi u periodu 2018. i 2019. godine koji traje do 19. 2. 2018. godine.

Program obuhvata dodjelu poljoprivrednih mašina i priključaka, plastenika, sadnica drvenastog i jagodičastog voća, opreme za pčelarstvo, mljekarstvo, uzgoj pilića, obnovu i izgradnju stajskih objekata, kao i dodjelu sredstava za nabavku sitne i krupe stoke, mehanizacije i repromaterijala za održavanje poljoprivrednog gazdinstva.

Više detalja o uslovima i kriterijima za dodjelu možete pročitati u tekstu javnog poziva, koji je dostupan na stranici Ministarstva, kao i obrazac prijave i projektnog prijedloga.

Drugi javni poziv ima za cilj zapošljavanje povratnika u maloj privredi, a također se odnosi za period od dvije godine (2018. i 2019.) koji traje do 27. 2. 2018. godine.

Pravo prijave imaju pravna i fizička lica koja su osnovana kao poslovna, s ciljem ostvarivanja profita. Riječ je o malim firmama, koje imaju do 15 zaposlenih, te su spremne zaposliti najviše pet novih zaposlenika, koji imaju status povratnika.

Više detalja dostupno je u punom tekstu javnog poziva za malu privredu, koji je dostupan online, kao i obrazac za finansijski plan ulaganja, prijavni obrazac, te program Zapošljavanje povratnika u maloj privredi.

Treći javni poziv predviđa podršku investicijskim projektima s ciljem zapošljavanja povratnika u periodu 2018. i 2019. godine, a traje do 6. 3. 2018. godine.

Pravo prijave imaju pravna i fizička lica, koja su osnovana s ciljem ostvarivanja profita kroz vršenje registrirane djelatnosti. Riječ je o mikro, malim i srednjim preduzećima, koja imaju minimalno pet zaposlenih, te će kroz podršku zaposliti najmanje pet novih zaposlenika, koji imaju status povratnika.

Više o detaljima ovog javnog poziva pročitajte u punom tekstu, a na stranici Ministarstva su dostupni i finansijski plan ulaganja, obrazac za prijavu i program.

“U idućem periodu, bit će raspisano još nekoliko javnih poziva s ciljem zapošljavanja i podrške povratnicima, te sve zainteresirane građane pozivamo da prate javne pozive putem Facebook stranice federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica Edina Ramića i Facebok stranice Ministarstva ili web stranice Ministarstva”, saopćeno je.

Najnovije

spot_img