Federacija BiH će nabaviti 800.000 vakcina protiv koronavirusa za 40 posto stanovništva

Preporučujemo

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici donijela odluku o nabavci 800.000 vakcina protiv koronavirusa u okviru međunarodnog programa, izjavio je federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

Vlada je, naime, usvojila informaciju o potrebi nabavke vakcine za Federaciju Bosne i Hercegovine u okviru COVAX mehanizma.

Mandić je pojasnio da se radi o količini za 40 posto stanovništva, a to je procjena nabavke koju preporučuje WHO.

“Iznos po jednoj vakcini je od 10 do 11 dolara, što znači da je ukupan iznos oko 13,2 miliona KM: Dužni smo do 31. augusta obavijestiti Ministarstvo vanjskih poslova da ćemo pristupiti ovom programu, a do 15. septembra onda uplatiti 15 posto sredstava odnosno 1.980.000 KM.. Potrebno je, naime, vakcinisati 40 posto stanovništva kako bi dalje došlo do kolektivnog imuniteta”, kazao je Mandić.

Odluku o izdvajanju sredstava iz Tekuće rezerve Budžeta FBiH za 2020. godinu.

Federalno ministarstvo zdravstva će, u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, predložiti Vladi FBiH imenovanje tima koji bi obavljao aktivnosti u vezi s nabavom cjepiva protiv koronavirusa u okviru COVAX mehanizma.

Kako je saopćeno, Vlada podržava aktivnosti nabavke vakcina i kroz drugi mehanizam – Evropski plan za vakcinsianje protiv koronavirusa, čiji je cilj da osigura koordiniranu akciju na nivou Evrope radi zaštite javnog zdravlja osiguranjem optimalnog upravljanja koronavirusom vakcinisanjem populacije u Evropi.

Najnovije

spot_img