Fahrudin Skopljak: Počeli smo pregovore o formiranju vlasti

Preporučujemo

Stranka demokratske akcije (SDA) u Tuzlanskom kantonu (TK), prema riječima predsjednika Kantonalnog odbora Fahrudina Skopkljaka, ostvarila je najbolji rezultat u državi na kantonalnom nivou.

Kako sada stvari stoje, uz veoma malo biračkih mjesta koja treba obraditi, SDA će u TK imati 13 zastupnika, a najbliža im je Socijaldemokratska partija (SDP) koja će imati osam.– Kao stranka s najviše mandata pokušat ćemo formirati skupštinsku većinu i to na matrici koju smo imali. U prošlom mandatu smo imali 19 ruku, a sada bi ta većina imala 21 ruku u Skupštini TK. Razgovarali smo Demokratskom frontom (DF) i strankom za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), a planiramo razgovore sa Socijaldemokratama (SDBiH) u najskorije vrijeme. To su stranke s kojima smo bili u koaliciji posljednjih osam mjesci. DF je na liniji da nastavimo kao i do sada, dok SBiH čeka signale iz svoje centrale – kaže Sopljak za Faktor.

SDA i DF u Skupštini TK u ovom mandatu imat će 17 ruku, a minimalna većina zahtijeva 18. SBiH i SDBiH imat će po dva zastupnika, što većinu koja je trenutno na vlasti u TK dovodi do 21 zastupnika.

– SDA je u TK je napravila značajan napredak u broju glasova, a posebno u broju mandata, gdje smo sa devet porasli na 13, što je povećanje od skoro 40 posto. Mislimo da su građani prepoznali ono što su radili Kantonalni odbor i Vlada TK u posljednjih osam mjeseci – kaže Skopljak.

Podsjećamo, premijer TK Irfan Halilagić u svom ekspozeu iznio je 18 ključnih mjera, koje su do kraja mandata u potpunosti realizirane.

– Ispunili smo 18 obećanja, konkretnih i mjerljivih stvari. Tako planiramo nastaviti, odnosno postaviti konkretne ciljeve za novi mandatni period. Na istoj matrici bismo ponovo formirali vlast – zaključio je Skopljak.

(RTV GD/Faktor)

Najnovije

spot_img