Fadil Novalić i Bakir Izetbegović posjetili Tuzlanski kanton

Preporučujemo

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović sa saradnicima razgovarao je danas s premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakirom Izetbegovićem o aktuelnoj borbi protiv koronavirusa i oživljavanju privrednih kapaciteta.

– Upoznali smo ih s ekonomskom i zdravstvenom situacijom u TK. To nam je red prioriteta koji smo im prezentirali. Upoznali smo ih sa mjerama koje Vlada TK preuzima i sve te mjere konceptualno dogovaramo s Vladom FBiH. Dobili smo podršku i idemo dalje u realizaciju stvari koje smo zamislili – ističe Tulumović.

Izetbegović je istakao kako su u svakodnevnom kontaktu s rukovodstvom TK, ali da je potreban i „živi“ kontakt i razgovor.

– Imali smo priliku da razmijenimo informacije. Raduje me da imaju dobru saradnju zakonodavna i izvršna vlast. Kvalitetno su razmijenjene informacije i s Vladom FBiH, o MMF-u, gradnji obilaznice… Reći ću i da Vijeće ministara BiH svojim odlukama nije pratilo dogovor sa MMF-om i zbog toga imamo ovaj današnji problem – ističe Izetbegović.

Premijer Novalić je pohvalio rad Vlade TK i istakao da se odluke usaglašavaju s Vladom FBiH.

– Došli smo da vidimo šta to radi Tuzlanski kanton i koliko je to harmonizirano sa mjerama koje radi Vlada Federacije BiH. U tehničkom smislu vidjeli smo da su apsolutno svjesni situacije u kojoj se nalazimo.

Primjetio sam da prate ono što Vlada Federacije BiH radi. Treba pohvaliti Tuzlanski kanton u vezi s poduzetim mjerama protiv pandemije Covida-19, a u budućnosti ćemo se sve više baviti ekonomijom i Tuzlanski kanton na tom polju ima sposobne igrače. Stojimo im na raspolagamju i bit ćemo jedna ekipa u prevladavanju krize – rekao je premijer Novalić.

Novinare je zanimalo kakvu pomoć mogu očekivati privredni subjekti i obrtnici.

– Mi ćemo privrednim subjektima koji su imali 20 posto pad prihoda uplatiti doprinose na minimalnu plaću. Kada je riječ o obrtnicima oni su najpogođeniji ovom krizom i njima će biti uplaćeni doprinosi bez obzira jesu li zatvorili obrt ili su povremeno radili. Naravno, uslov je da se usvoji zakon, a njima će retroaktivno biti uplaćene obaveze za mjesece u kojima su pogođeni krizom – kaže premijer Novalić.

Nakon posjete Vladi TK, Izetbegović i Novalić su organizovali sastanak u Kantonalnom odboru SDA, a potom su obišli UKC Tuzla i Termoelektranu Tuzla.

(RTV GD/AVAZ)

Najnovije

spot_img