Evropska unija će tražiti negativan test za sve zemlje van EU

Preporučujemo

Zemlje članice Evropske unije odlučile su da traže negativan test na koronavirus na svim putovanjima u Uniju iz trećih zemalja.

Negativan test na Covid-19 ne smije biti stariji od 72 sata na svim obaveznim ili neobaveznim putovanjima izvan Evropske unije.

Uz to, zemlje EU moći će zatražiti do 14 dana karantina i dodatna ispitivanja u vezi s Covidom-19, što se naročito odnosi na zemlje u kojima su otkriveni novi sojevi virusa korona.

Radnici u oblastima pomorstva, transporta i graničnih službi bit će izuzeti od ovog pravila, a njima će biti dovoljan brzi antigenski test.

Također, utvrđeni su uvjeti pod kojima se mogu ukinuti ograničenja za neobavezna putovanja u EU.

Da bi se ukinulo ograničenje broj novih slučajeva virusa korona u posljednjih 14 dana u toj zemlji treba biti manji od 25 na 100.000 ljudi, u posljednjih sedam dana na 100.000 ljudi treba biti najmanje 300 testiranih, a postotak pozitivnih na virus u posljednjih sedam dana mora biti manji od četiri posto, te da u toj zemlji nisu otkriveni novi sojevi koronavirusa.

Prema posljednjim podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, trenutno je aktivan 451 slučaj na 100.000 stanovnika. Novozaraženih sedmičnih slučajeva na 100.000 stanovnika je 65,5.

(RTV GLAS DRINE/AVAZ)

Najnovije

spot_img