Emir Suljagić bi trebao biti imenovan za novog direktora Memorijalnog centra Potočari

Preporučujemo

Upravni odbor Memorijalnog centra Potočari trenutno radi na proceduri razrješenja aktuelnog direktora te ustanove Merseda Smajlovića i imenovanja novog direktora, a to bi kako saznaje klix.ba trebao biti Emir Suljagić.

Kako je za Klix.ba potvrdio predsjednik UO Memorijalnog centra Potočari Ševket Hafizović cijeli proces bi trebao biti okončan do polovine oktobra.

Aktuelni direktor Smajlović odlazi u penziju te će UO ubrzo zvanično potvrditi novog direktora. Ipak, nezvanično najviše šansi za tu funkciju ima Emir Suljagić, prpfesor i dekan na Internacionalnom fakultetu u Sarajevu.

Odlukom Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Wolfganga Petritscha od 25. oktobra 2000. godine, trajno je određena zemljišna lokacija u Potočarima, opština Srebrenica, za mezarje i spomen obilježje onima koji su stradali u julu 1995. godine u genocidu. Prema ovoj Odluci, Visoki predstavnik, u skladu s važećim domaćim zakonodavstvom, namjeravao je osnovati Fondaciju ili Udruženje u cilju trajnog upravljanja mezarjem i spomen obilježjem, te osiguravanja njihovog prvobitnog finansiranja.

Memorijalni centar je zvanično otvorio bivši američki predsjednik Bill Clinton u septembru 2003. godine. Iste godine. u mjesecu martu, izvršen je ukop prvih 600 identificiranih žrtava genocida. Sukcesivnim ukopima nekoliko stotina žrtava, svake godine, ovo mezarje je uspostavljeno kao mjesto očuvanja sjećanja na srebrenički masakr.

(RTV GD/klix.ba)

Najnovije

spot_img