Dosadašnja praksa: Iz RS-a uvijek dolaze negativni komentari, ali na kraju izvrše odluke Ustavnog suda BiH

Preporučujemo

Sedam je neizvršenih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i najviše ih ima Parlamentarna skupština BiH, i interesantno je da je bh. entitet Republika Srpska, iz kojeg dolaze negativni komentari, taj koji izvrši odluku.

Kazao je ovo Mato Tadić, predsjednik Ustavnog suda BiH, osvrćući se na negativne komentare, prvenstveno predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, nakon što je Ustavni sud BiH jučer odlučio da su pojedine odredbe Zakona o šumama RS-a neustavne. Preciznije, neustavne su one odredbe koje su se odnosile na to da je vlasnik šuma u RS-u zapravo entitet RS, te je neophodno da ovo pitanje zakonom uredi Parlament BiH.

– Ustavni sud BiH ima svoju nadležnost utemeljenu Ustavom i po tome radimo. Direktnih pritisaka na mene i kolege nema ili ako ima, nisu takve naravi da bi utjecale na naš rad, samostalnost u smislu odlučivanja. Bilo bi zgodno da nema ni to što ste primijetili. Dugo sam u Ustavnom sudu. Naučen sam više na to i ne obraćam posebnu pažnju – rekao je Tadić odgovarajući na pitanja o pritiscima i komentarima koji su uslijedili nakon presude.

Istakao je da su njihove odluke konačne i obavezujuće po Ustavu i insistiraju na izvršnju neovisno o tome ko šta komentira. Odgovorio je i da u onom dijelu u kojem Ustavni sud utvrdi da su odredbe neustavne, nakon šest mjeseci ih brišu iz pravnog sistema.

– Šume su, kao i poljoprivredno zemljište, gdje jesu, niko ih ne prenosi fizički, upravlja kao i do sad kako su upravljali i gazdovali. U našoj složenoj situaciji mora se voditi računa da postoji Sporazum o sukcesiji, sukcesor je država, nije FBiH, nije RS – rekao je Tadić.

Napomenuo je da imaju sedam neizvršenih odluka.

– Najviše Paralmentarna skupština BiH, tri su FBiH. U odnosu na RS je interesantna situacija. Odatle dolaze negativni komentari, ali izvrše odluku. Istini za volju, kada je u pitanju odluka koja se odnosi na Dan državnosti, nisu donijeli novi zakon, ali je postojeći stavljen van primjene tako da zakona nema – dodao je Tadić.

Potpredsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman govorio je o samoj jučerašnjoj odluci Ustavnog suda, koji je cijenio ustavnost Zakona o šumama RS-a.

– Ustavni sud je našao da je određenim odredbama, u kojima se vlasništvo nad šumamama u području RS-a tretira kao vlasništvo RS-a, da su ti članovi ocijenjeni kao neustavni. Na temelju dosadašnje sudske prakse, Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom i Sporazuma o sukcesciji, svoju nadležnost ima država Bosna i Hercegovina, odnosno Parlamentarna skupština BiH da to pitanje uredi zakonom i onda u zavisnosti od rješenja i kriterija, entiteti i druge organizacione jedinice i fizička lica mogu imati pravo svojine – pojasnio je Ćeman.

Najnovije

spot_img