Dolazi nam olujno vrijeme praćeno obilnim padavinama

Preporučujemo

U Bosni i Hercegovini se u narednim danima prognozira oblačno vrijeme s obilnim kišnim padavinama u nizinama i snijegom u višim predjelima, propraćeno jakim udarima vjetra koji će u pojedinim krajevima dostizati i čak 150 kilometara na sat na planinama.

Republički hidrometeorološki zavod RS-a izdao je upozorenje da se od 16. do 20. januara očekuju obilne padavine, na jugu i obilnije i zbog toga su pripadnici Civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne brigade u Banjoj Luci provode preventivne mjere, odnosno pune vreće sa pijeskom kako bi spremno dočekali najavljene obilne padavine.

Preduzeće “Vode Srpske” je tim povodom također pozvalo stanovništvo, institucije i privredne subjekte da budu u pripravnosti radi poduzimanja neophodnih mjera zaštite od mogućeg izlivanja vodotoka.

Slične vremenske prilike prognoziraju se i u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine, s tim da je će u pojedinim krajevima nepovoljne vremenske uslove dodatno pogoršati vjetar koji će, tako, u Mostaru dostizati jačinu i do 100 kilometara na sat.

Meteorolog Nedim Sladić je na svom Facebooku podijelio prognozni model padavina za naredna četiri dana.

Jug naše zemlje će, sudeći prema njegovim procjenama, biti naročito izložen padavinama te se od utorka do petka najavljuje i do 200 milimetara kiše po kvadratnom metru.

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) također je za naredne dane najavio kišu i snijeg u planinama i takvo vrijeme će se zadržati tokom cijele sedmice.

Vjetar olujne jačine Sladić najavljuje za utorak, 17. januar, koji će u većem dijelu zemlje, u prosjeku, ići preko 80, ponegdje i 90 kilometara po satu, a za Mostar i okolinu stoji posebno upozorenje s obzirom da se u tom dijelu očekuju udari i do 100 km/h.

Što se tiče temperaturnih vrijednosti, narednih dana će se jutarnja temperatura zraka većinom kretati između 1 stepena i 6 stepeni, na jugu zemlje do osam, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između pet i deset, na jugu zemlje do 13 stepeni.

(RTV GD/Klix)

Najnovije

spot_img