Dodikova postizborna drama: Pavić traži mjesto premijera, pregovara sa SDS-om!

Dodikova postizborna drama: Pavić traži mjesto premijera, pregovara sa SDS-om!

60
0
PODIJELI

Predsjednik DNS-a Marko Pavić poručuje da su sada spremni da pregovaraju sa drugim strankama o mogućim koalicijama.

Pavić ne krije da očekuju mjesto premijera.

“Mi ostajemo pri svom stavu s tim da znate šta znači razgovarati sa drugim strankama. Ne znamo ni sa koliko ćemo stranaka razgovarati. Sve opcije su moguće ali je prva da DNS dobije to mjesto”, rekao je Pavić.

On je ocijenio je da je izborni cilj DNS-a postignut – da pojača učešće u Narodnoj skupštini Republike Srpske i ostane parlamentarna stranka na nivou BiH.

Rezultati minulih izbora su takvi da ni jedna politička grupacija ne može formirati parlamentarnu većinu bez dodatnih glasova i koalicionog širenja, a to je praktično idealna platforma za trgovinu osvojenim mandatima. SNSD, iako relativni pobjednik parlamentarnih izbora, mogao bi ostati bez vlasti i na razini RS-a i na razini BiH, pod uvjetom da Savez za promjene uspije na svoju stranu pridobiti DNS, ili neku drugu partiju s nekoliko osvojenih mandata.

Lider SNSD-a, Milorad Dodik, vjeruje da se to neće dogoditi, računajući na punu lojalnost lidera HDZ-a, Dragana Čovića, koji će formiranje državne vlasti uvjetovati sudjelovanjem Dodikovog SNSD-a.

 

(SlobodnaBosna)