Dodik konačno priznao poraz: Ivanić u Predsjedništvu zahvaljajući glasovima Bošnjaka!!!

Dodik konačno priznao poraz: Ivanić u Predsjedništvu zahvaljajući glasovima Bošnjaka!!!

81
0
PODIJELI

U SNSD-u su danas potvrdili da kandidat Saveza za promjene za člana Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić ima 100 glasova više od Željke Cvijanović te tvrde da su “presudili“ bošnjački glasovi, ali da oni očekuju podršku Hrvata prilikom prebrojavanja glasova u odsustvu.

Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić je rekao da je na 600.000 prebrojanih glasova razlika 100 glasova u korist Ivanića i preostalo je da se unese jedan posto glasova.

-Očito je da će presuditi glasovi u odsustvu, odnosno “vreće”. Rezultatu Ivanića dominatno su doprinijeli glasovi SDS-a, a stratešku prednost su dali bošnjački glasovi. Srpskog člana Predsjedništva BiH u ovom momentu imaju šansu da izaberu, posebno kada se uzmu u obzir “vreće“, bošnjački glasovi – rekao je Radojičić.

Za predsjednika RS-a smatraju da je pobjedu odnio kandidat SNSD-DNS-SP Milorad Dodik u odnosu na kandidata Saveza za promjene Ognjena Tadića.

– Na 600.000 unesenih glasova razlika je 11.000 glasova u korist Dodika i cijenimo da se to ne bi smjelo promijeniti i da će Dodik nastaviti drugi mandat predsjednika RS-a – kazao je Radojičić.

Za parlament BiH, kako je naveo, SNSD vodi u izbornim jedinicama jedan i tri te imaju pet od devet mandata, kao i jedan ili dva kompenzaciona, a SDS je pobijedio u izbornoj jedinici dva.

Kada je u pitanju parlament RS-a, Radojičić uvjerava da imaju uvjerljivu pobjedu i da su pobijedili u šest, od devet izbornih jednica te da koalicija SNSD-DNS i SP ima većinu u Narodnoj skupštini RS-a.

Radojičić je naveo i da je SNSD pobjednik ovih izbora i da to mogu kazati “s potpunim uvjerenjem i uprkos ujedinjenoj opoziji, značajnom dijelu međunarodne zajednice, svjetskoj krizi, medijskoj hajci, antivladinim organizacijama i elementarnim nepogodama“.

Dodik: Srbi, razočarali ste me!

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da mu je žao zbog rezultata glasanja za člana Predsjedništva BiH te da ne može da vjeruje da su “Srbi tako odlučivali, znajući da Mladenu Ivaniću podršku daju Bošnjaci i međunarodna zajednica“.

Nakon što su u SNSD-u potvrdili da kandidat Saveza za promjene za člana Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić, po njihovim rezultatima, ima 100 glasova više od njihove kandidatkinje Željke Cvijanovć, Dodik je na pres-konferenciji rekao da on još ne vjeruje u Ivanićevu pobjedu, ali da će ako i bude “na njoj biti jedan akcenat podaništva zahtjevima Bošnjaka, te međunarodne zajednice koja neće oklijevati da ispostavi račune Ivaniću“.

-Na 99,3 prebrojanih glasova tačno je da vodi Ivanić za 100 glasova, ali mi vjerujemo da su u ovim glasovima u odsustvu za Željku Cvijanović podrška Hrvata i očekujemo da će biti neizvjesno dokraja – naveo je Dodik, ali i dodao da kada su sinoć govorili o razlici “nažalost nisu uključili bošnjačke glasove“.

On je, između ostalog, naveo da je sve to “omogućilo da preživi antisrpska politika koja će se ogledati na poziciji Ivanića“.

Dodao je da je njegova pobjeda “izvjesna i osjeća se kao novi-stari predsjednik te da će komotna skupštinska većina omogućiti rad u Narodnoj skupštini“.

S druge strane, sačekat će rezultate za Predstavnički dom parlamenta BiH, ali očekuje isti broj mandata kao i sada, kao i da će u Vijeću ministara BiH imati partnerstvo s HDZ-om.

Dodik je potvrdio da je zvao predsjednika SDS-a Mladena Bosića, ali mu se on nije javio na telefon.

-U ovom svemu najveći politički magarac je ispao SDS, koji je izgubio predsjednika RS-a, izgubili su i parlament RS i BiH, ništa nisu dobili i treba očekivati da će u SDS-u veoma brzo početi raskol, koji već vidim… – rekao je predsjednik SNSD-a.

Još tvrdi da u SDS-u “očekuje neke frakcije i možda će neka biti prihvatljiva i za koaliciju”.

Ustvrdio je da predizborna kampanja “nikada nije bila prljavija, a da je SNSD vodio dostojanstvenu kampanju“.

Kandidatkinja za članicu Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je rekla da je zadovoljna rezultatima, ali da će glasovi iz “vreća” odlučiti o pobjedniku za srpskog člana Predsjedništva BiH.