Đurković: Vidio troje mrtvih u selu nakon napada

Preporučujemo

Munib Alić prisjetio se kako se jednom iza ponoći vratio kući u Tursunovom Brdu sa straže i kako je ujutru selo napadnuto a kuće zapaljene. Napomenuo je da su žene i djeca ranije napustili selo.

Alić je kazao da je bio u podrumu i čuo kako su im vojnici ušli u kuću, a jedan od njih je bacio bombu. Naveo je da su on i otac uspjeli da pobjegnu, a da je usput sreo pripadnike Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), koji su mu rekli da se vrati s njima. Kazao je da su raspoređeni u tri grupe i krenuli su nazad u selo.

“Naišli smo na dvojicu naših ubijenih vojnika. Nisam prilazio, vidio sam ih sa 15-ak metara. U jednog su ruke sigurno bile svezane”, prisjetio se svjedok.

On je dodao da je vidio i mrtvog mještanina Azema Omerovića, koji je sjedio uz kuću i bio pogođen rafalom po tijelu. Naveo je da je Omerović bio u civilnoj odjeći i da nije imao oružje.

Alić je rekao da su srpski vojnici sa 50-ak metara zapucali na njih i da su pobjegli nakon što su uzvratili na vatru.

On je posvjedočio da su mrtve vojnike u kolicima prevezli dalje i ukopali. Nakon toga odlučili su da se povuku, jer su, kako je naveo, smatrali da nemaju dovoljno ljudi da čuvaju selo.

Alić je kazao da je čuo da su u selu ubijeni i Esed Serdarević, kao i starije žene Ajša Zekić i Razija Alić.

On je svjedočio na suđenju Ratku Đurkoviću, koji je, u svojstvu komandanta Prvog bataljona Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), optužen za napad na Tursunovo Brdo u julu 1992. godine, u kojem su ubijena četiri civila bošnjačke nacionalnosti, kao i dva zarobljena pripadnika ABiH.

Na pitanja Odbrane, Alić je rekao da mu je poznato da je Serdarević s njima držao straže, a da ne zna da li je i Omerović.

Branilac Milenko Zelenović predočio mu je iskaz iz istrage u kojem je naveo da su tijela vojnika ostavili u garaži, a da su se sutradan vratili da ih sahrane. Svjedok je kazao da je moguće da je tako bilo, ali da zna da je “učestvovao u njihovom kopanju”.

Na poziv Tužilaštva saslušan je i Muriz Jukić, koji je negirao većinu navoda iz iskaza datog 2004. godine Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli.

Jukić je rekao da je živio u Vitinci i da je jedne prilike pozvan da sa grupom saboraca ide u Tursunovo Brdo. On je kazao da su krenuli, ali da nisu bili u mogućnosti da uđu u selo.

Tužilac Seid Marušić čitao mu je navode iz iskaza u kojem se navodi da su krenuli u Tursunovo Brdo, koje je bilo napadnuto, da su imali ranjenih i poginulih, da je vidio leš starijeg čovjeka, kao i dva vojnika, od kojih je jedan bio “razrezan od uha do uha”.

Jukić je ponovio da je to neko “lijepo sastavio”, ali da ništa od toga nije tačno. Takođe je ponovio da uopšte nisu uspjeli ući u selo i da su se vratili.

Suđenje se nastavlja 2. novembra.

Najnovije

spot_img