Đurković Ratko: Svjedok ispričao koga je vidio na komandnom mjestu prilikom napada

Preporučujemo

Svjedok Odbrane Ratka Đurkovića, optuženog za zločine počinjene na području Ugljevika, ispričao je koga je vidio na isturenom komandnom mjestu (IKM) i ko je vodio napad na Tursunovo Brdo u julu 1992. godine.

Cvijetin Todorović je kazao da je bio komandir odjeljenja za vezu u Prvom bataljonu Prve majevičke brigade. Prema njegovim riječima, u julu se dva puta “kretalo” na Tursunovo Brdo.

On je rekao da su, kako je čuo, u prvom napadu učestvovala dva voda iz njegovog bataljona, koji su krenuli iz smjera Donje Krćine, a da je policija išla iz smjera Gornje Krćine. Naveo je da je dva voda vodio Radomir Lazić, koji je bio zamjenik komandanta Prvog bataljona Đurkovića.

“Tim napadom je rukovodio potpukovnik, koga sam zatekao kad sam izašao na kotu… Gengo, čovjek iz korpusa, ne znam je li mu to ime ili nadimak”, kazao je Todorović.

On je rekao da je na IKM-u kod te kote bio i Radomir Nedić, komandant Prve majevičke brigade, kao i brigadni vezista, a došao je i Đurković.

“Ratko je došao sa kurirom… Izašao je gore, bio je u rovu… Čekao je pukovnika Jovića”, prisjetio se svjedok.

On je dodao da mu je Đurković kazao da obezbijedi veziste, jer se sprema za smjenu na Majevici.

Prema riječima Todorovića, Đurković se zadržao sat do sat i po, a onda je otišao prema Krćini, a potom u Donju Trnovu, gdje je bila glavna komanda Prvog bataljona. Dodao je da je optuženi otišao prije završetka akcije.

Svjedok je naveo da je saznao da su se snage povukle nakon što je jedan vojnik poginuo, a dvojica ranjena.

On je izjavio da sutradan nije bilo nikakvih dešavanja, a da je dan poslije otišao na položaje na Majevici s vojskom, gdje je vidio i Đurkovića. Dodao je da je čuo da je akcija ponovo krenula i da je Tursunovo Brdo zauzeto.

“Kaže, došao neki Profo s jedinicom i uzeo”, rekao je Todorović, dodavši da je za Profu čuo da je bio iz Užica u Srbiji.

Đurković je, u svojstvu komandanta Prvog bataljona Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), optužen za napad na selo Tursunovo Brdo u julu 1992. u kojem su ubijena četiri civila bošnjačke nacionalnosti, kao i dva zarobljena pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). S njim je bio optužen i Radomir Nedić, ali je postupak protiv njega razdvojen.

Suđenje se nastavlja 22. marta.

Najnovije

spot_img