Đurković: “Profini” i “Mandini” palili selo

Preporučujemo

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Ugljevika 1992. godine, svjedok Odbrane je ispričao svoja saznanja o akcijama na Tursunovom Brdu.

Rajo Petković rekao je da je u julu 1992. godine bio angažiran u Prvom bataljonu Prve majevičke brigade kao vozač i pratilac komandira bataljona Ratka Đurkovića. Svjedok je ispričao da se sjeća da su bila dva napada te da je prvi bio bezuspješan, a da je u drugom napadu osvojeno Tursunovo Brdo.

Prisjetio se da je akciju vodio Radomir Lazić, zamjenik komandira, te da je on koordinirao i vodovima. Petković je naveo da je u posjetu dolazio pukovnik Milan Jović na istureno komandno mjesto (IKM). Dodao je da je zbog te posjete, zajedno s optuženim i jednim vezistom, otišao na IKM, gdje se optuženi sastao s Jovićem.

“Ratko Đurković je bio u Donjoj Krćini i on je imao zadatak da pripremi vojsku za smjenu na Majevici”, kazao je Petković.

Na pitanje branitelja Milenka Zelenovića svjedok je rekao da se optuženi samo pozdravio s “Gengom” i Nedićem te da nisu pričali kod IKM-a. Dodao je da je u tom trenutku akcija bila u toku te da nisu dočekali njen kraj kod IKM-a.

Petković je naveo da su pri povratku u Donju Krćinu saznali da je napad bio neuspješno obavljen te da je u akciji poginuo Dragan Radovanović, nakon čega se vojska povukla, i da poslije toga nije bilo oružanih dejstava.

Svjedok je naveo da je te noći spavao kod kuće, na savjet komandira, te da je sutra ujutro saznao da su tokom noći neke jedinice pokušale napasti optuženog.

“Bilo je riječi da su to neki ‘Profini’, ‘Mandini’. Te neke jedinice koje su samovoljno djelovale”, kazao je Petković obrazlažući tko je napao optuženog te noći.

Svjedok je naveo da s optuženim nije razgovarao da li će doći do napada te je rekao da, kada su došli na Majevicu, nije bilo ranjenih nego samo jedan prehlađeni vojnik.

Kazao je da je s optuženim susreo Radomira Lazića i Ivana Đurića te da su saznali da je bio napad i da je osvojeno Tursunovo Brdo, kao i da su u akciji učestvovali “Profini” i “Mandini”.

“Palili su ovi ‘Profini’ i ‘Mandini’”, rekao je Petković, dodavši da im je to kazao Radomir Lazić, koji je i naveo da su sela popaljena.

Na pitanje tužiteljice Dike Omerović svjedok je rekao da osoba s nadimkom “Rus” nikada nije bila pratilac optuženog te da ga nije vidio za vrijeme napada. Dodao je da nije poznavao “Žuću”.

Odgovarajući na pitanja Sudskog vijeća, svjedok je kazao da je na Majevici bila smjena Drugog bataljona Prve majevičke brigade te da je došao Prvi bataljon iste brigade. Naveo je da se ne sjeća komunikacije optuženog s komandom bataljona preko veze. Petković je rekao da je jedan vojnik dobrovoljac doveo “Profine” i “Mandine” do njihovih položaja te da su dalje išli i da ne zna da li se netko iz vojske pridružio njima.

On je svjedočio na suđenju Ratku Đurkoviću, koji je, u svojstvu komandanta Prvog bataljona Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), optužen za napad na selo Tursunovo Brdo u julu 1992., u kojem su ubijena četiri civila bošnjačke nacionalnosti, kao i dva zarobljena pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). S njim je bio optužen i Radomir Nedić, ali je postupak protiv njega razdvojen.

Mitar Jevtić kazao je da je bio prehlađen kada ga je Ratko s jednim vozačem “pokupio” i da su tada pričali da je bio napad na Tursunovo Brdo i da je odbijen. Dodao je da je prebačen u Ugljevik.

“Poslije sam saznao da su tu bile druge jedinice, Profine i Mandine”, rekao je Jevtić, dodavši da je ovo čuo od dvojice rezervista u Ugljeviku.

Svjedok je kazao da je “Rog” bio kod “Mande” pa kod “Profe” te da se pričalo da je nestao, ali da su ga našli poslije.

Na pitanje Sudskog vijeća da objasni tko je pripadao “Mandinim” i “Profinim”, svjedok je rekao da su tu bile izbjeglice i dobrovoljci te da su neki od njih pričali na ekavici. Dodao je da nije poznavao “Profu”, a da se “Manda” zove Mitar Maksimović.

Suđenje se nastavlja 8. marta.

Najnovije

spot_img