Deset uhapšenih boraca pušteno na slobodu, podnesene krivične prijave

Preporučujemo

Deset osoba uhapšenih u jutrošnjoj akciji deblokade petlje Šićki Brod pušteno je na slobodu nakon ispitivanja u prostorijama MUP-a Tuzlanskog kantona, potvrdio je advokat jednog od privedenih učesnika protesta Mirnes Ajanović za Klix.ba.

Ajanović nam je kazao da je bio s borcima u prostorijama MUP-a TK, a kako kaže, imao je punomoć da brani uhapšenog Damira Džafu.

“Ušao sam u krug MUP-a TK. Bio sam s njim, kao i s ostalim borcima koji su bili na obradi policijskoj. Razgovarao sam i s policajcima. Protiv njih su podnesene krivične prijave, kako se navodi u aktima MUP-a, zbog nepostupanja po naređenju policije. Dobro je da nisu podignute krivične prijave zbog napada na službeno lice, što znači da policajci nisu bili napadnuti. Policajci su naguravali borce, a borci se nisu suprotstavljali. Oni su i na ovaj način pokazali da ne žele da imaju sukob s policijom”, kazao je Ajanović za Klix.ba.

Prema njegovim riječima, alkotest je pokazao da Damir Džafo nije imao alkohola u krvi, kao ni ostali bivši borci.

“Pojavile su se informacije da su brojni borci bili u alkoholisanom stanju. To nije tačno. Dalje će protiv njih ići prekršajni postupak. Ja ću sa njima biti u tom postupku. Oni faktički nisu ni napravili povredu javnog reda i mira, niti ništa slično. Damir Džafo je izvučen iz svog automobila, pored puta, gdje je spavao. Čak mu je i mobitel ostao u autu. Ja sam jutros u šest dobio tu informaciju. Poznato je da policija u ovakvim situacijama djeluje u jutarnjim satima, kad nema ni javnosti, ni medija”, istakao je Ajanović.

Naveo je da je Damir Džafo još uvijek u “boračkom raspoloženju”, spreman za nastavak borbe za svoja prava.

“On nije doveden u stanje da je pokoleban u onom što radi. Oni ne odustaju od svojih opravdanih zahtjeva: registra – da se javno zna ko koliko dobija i minimalna naknada na osnovu tog registra. Borci ostaju pri svojim zahtjevima i nastavit će borbu za svoja prava”, rekao je Ajanović za Klix.ba.

Dodao je da se neko morao pojaviti pred grupom ljudi na petlji Šićki Brod.

“Pokušao sam nazvati ministra Salku Bukvarevića. Iz Vlade FBiH su insistirali da se neko izdvoji i da dođe na razgovor, što borci ne žele. Oni ne žele da bilo ko od njih, ko bi došao da razgovora, bude smatran kao da je kupljen. Borci vrlo jasno znaju šta žele. Iz tih razloga su tražili da se neko njima obrati svima tu”, zaključio je Ajanović.

Bivši borac iz Gračanice Jasmin Kahvedžić kazao je da su jutros u 6:15, kada su borci bili izmoreni nakon dvije noći na minusu, došli specijalci i izbacili ih iz auta.

“Stavili su nam lisice i dovezli nas u prostorije MUP-a. Policija je bila korektna, nisu nas maltretirali, samo su nam dali priznanice kako bi uplatili kaznu za narušavanje javnog reda i mira”, rekao je Kahvedžić, prenosi Tuzlanski.ba.

Bivši borac Damir Džafo kazao je da su njega uhapsili među prvima, dok je spavao, a da su ostale rastjerali.

“Moram biti iskren, niko me nije dirao. Mene su na spavanju izvukli iz vozila i stavili mi lisice. Ujutro je bilo oko 70 boraca”, rekao je Džafo, prenosi Tuzlanski.ba.

Najnovije

spot_img