Denis Bećirović: Javno i nedvosmisleno podržavam zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice

Preporučujemo

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović ponovo je javno iskazao neslaganje sa svojom strankom u vezi sa podrškom zajedničkom kandidatu probosanskih stranaka za načelnika Općine Srebrenica.

Probosanski blok kojeg čine Stranka demokratske akcije, Demokratska fronta, Savez za bolju budućnost i Pokret demokratske akcije su, podsjećamo, postigli dogovor o zajedničkom kandidatu, a SDP je to odbio jer, kako su se pravdali iz te stranke, ne žele biti dio “bošnjačke reprezentacije”.

Za razliku od svojih stranačkih kolega, Bećirović je ponovo istaknuo kako ostaje dosljedan i konzistentan do kraja, te ističe da je godinama argumentirano i javno zagovarao da političke stranke koje priznaju i poštuju presude međunarodnih i domaćih sudova kandidiraju zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice.

– Zato javno i nedvosmisleno izražavam podršku zajedničkom kandidatu političkih stranaka koje poštuju pravosnažne sudske presude o počinjenom genocidu nad Bošnjacima – napisao je Bećirović.

Njegovo saopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti:

– Srebrenica je jedino mjesto u Evropi gdje je nakon Drugog svjetskog rata počinjen genocid. Sve dok je na društvenoj sceni anticivilizacijsko negiranje sudski i naučno utvrđenih činjenica glavna linija razgraničenja među političkim strankama u Srebrenici mora biti pitanje priznanja počinjenog genocida. Suštinski u Srebrenici postoje političke stranke koje priznaju počinjeni genocid i one koje ne priznaju. Sve druge razlike među političkim strankama su sekundarne prirode sve dok javno djeluju destruktivne snage koje negiraju sudski i naučno utvrđene činjenice.

Vrijeme je da sudske presude zažive na cijeloj teritoriji države Bosne i Hercegovine. Srebrenica nije pitanje pozicije ili opozicije. To je sveto mjesto gdje moramo pokazati političku zrelost, ozbiljnost i odgovornost da se izdignemo iznad uskostranačke logike razmišljanja i učinimo sve što je u našoj moći kako bismo pobijedili negatore međunarodnih i domaćih sudskih presuda o počinjenom genocidu nad bošnjačkim stanovništvom. Zato je civilizacijska, moralna i politička obaveza da u Srebrenici podržimo jednog kandidata za načelnika Srebrenice koji će imati šansu da pobijedi destruktivne političke faktore koji još negiraju počinjeni genocid.

Srebrenica mora biti iznad i ispred stranačkih, grupnih, ličnih i drugih partikularnih interesa. Srebrenica ne smije biti predmet uskostranačkih prepucavanja i dnevnopolitičkih taktika, posebno u godini kada se obilježava 25. godišnjica genocida nad Bošnjacima “sigurne zone UN-a” Srebrenica.

(RTV GLAS DRINE/FAKTOR)

Najnovije

spot_img