Demobilisani borac iz Kučić Kule: Živim od poljoprivrede, zar od države nisam...

Demobilisani borac iz Kučić Kule: Živim od poljoprivrede, zar od države nisam zaslužio bar štalu ? (FOTO)

1707
0
PODIJELI

Da je povratnički život dosta težak i surov, dokazuje priča Esada Musić.

Esad je u proteklom ratu bio prvi u borbenim redovima za odbranu domovine, a nakon rata među prvima se vratio u zvorničko povratničko mjesto Kučić Kula.

Do skoro je radio na građevini kako bi svojoj porodici omogućio normalan život i kako bi školovao troje djece, od kojih je jedno student.

A onda je Esad teško obolio. Prvo su se pojavili problemi sa kičmom, a onda su mu ljekari otkrili da u plućima ima pseću dlaku i zbog toga mu je odstranjen jedan dio pluća.

Pošto Esad zbog bolesti više ne može obavljati teške fizičke poslove, porodici Musić je poljoprivreda i dvije krave osnovni izvor prihoda.

Esad krave drži u improviziranom i neuslovnom objektu.

Sredstava za sanaciju i izgradnju nove štale nema, a kaže da je kucao na sva vrata nadležnih institucija.

PC221260

„ Među prvim sam se vratio u Kučić Kulu. Iako mi je poljoprivreda glavni izvor prihoda, nikada nikakvog podsticaja ni donacije nisam dobio, a neki su dobivali i po 5 puta. Zadnji put sam aplicirao na konkurs Federalnog ministarstva raseljenih ososba i izbjeglica na konkurs za doniranje materijala za izgradnju štale. Moja aplikacija je odbijena bez ikakvog obrazloženja . Situacija je jako teška, a nadležne institucije nemaju sluha za mene, iako sam najbolje godine života proveo sa puškom u ruci boreći se za državu, a pri tome sam i više puta ranjavan “, kaže Musić.

PC221259

Predsjednik MZ Kučić Kula, Izudin Ahmetbegović , kaže da još jedino resorno ministarstvo u Vladi FBiH vodi računa o povratnicima. Međutim, projekata i donacija za prave i istinske povratnike sve je manje.

PC221251

„Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica se trudi da pomogne povratnicima ali i tu imamo situaciju da sredstva nisu srazmjerno raspoređena po MZ i korisnicima. Evo i Esad je primjer za moju tvrdnju. Radi se o čovjeku koji je teško obolio, koji hrani troje djece,koji je više puta ranjavan… Takav čovjek ne može da dobije jednu običnu štalu,jedan uslovan objekat u kojem će držati dvije krava. S druge strane,čini mi se da te donacije dobijaju ljudi koji ne bi trebali“, kazao je Ahmetbegović.

Inače, povratak u Kučić Kulu je počeo prije više od 15 godina, a do sada se u ovo mjesto vratilo 80% prijeratnog stanovništva.