Deklaracija lidera EU i Zapadnog Balkana: Ubrzanje procesa pristupanja

Preporučujemo

Zvaničnici Evropske unije i lideri zemalja Zapadnog Balkana u utorak su na samitu u Tirani usvojili zajedničku deklaraciju o odnosima EU i te regije.

U Deklaraciji se navodi da eskalacija agresivnog rata Rusije protiv Ukrajine ugrožava evropski i globalni mir i sigurnost te ističe važnost strateškog partnerstva između EU i regiona Zapadni Balkan.

– EU ponovo potvrđuje svoju potpunu i nedvosmislenu opredijeljenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i poziva na ubrzanje procesa pristupanja, na osnovi kredibilnih reformi od partnera, poštenih i strogih uvjeta te načela vlastitih zasluga šta je u našem uzajamnom interesu – navedeno je u dokumentu.

Učesnici samita su u Deklaraciji pozdravili napredak koji su partneri Zapadnog Balkana napravili na svojim putevima ka EU od Samita EU – Zapadni Balkan u Brdu u oktobru 2021. godine, a naročito pozdravljaju održavanje prvih međuvladinih konferencija sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Također, EU pozdravlja odlučnost partnera Zapadnog Balkana da podrže temeljne evropske vrijednosti i principe u skladu sa međunarodnim zakonima.

– Zajednički nastup sa EU je jasan znak strateške orijentacije partnera, sada više nego ikad jer Rusija eskalira svoj agresorski rat protiv Ukrajine. Zajednička vizija budućnosti znači obostrane odgovornosti i dijeljene vrijednosti. Kako produbljujemo saradnju s partnerima, tako ponovo apelujemo na njih da ostvare brz i stalan napredak ka punom usklađivanju sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU (ZVSP) i da djeluju u skladu sa time, uključujući u pogledu restriktivnih mjera EU – jedan je od zaključaka.

Pohvalili su partnere Zapadnog Balkana koji već pokazuju svoju stratešku opredijeljenost u tom pogledu svojim potpunim usklađivanjem sa ZVSP-om EU.

Između ostalog tvrde da EU ostaje najbliži partner, glavni investitor, trgovinski partner i najveći donator za region.

– Partneri bi trebali da učine što vidljiviji izvanredni volumen i raspon te podrške i odraze ju u svojim javnim debatama i komunikaciji kako bi građani mogli cijeniti konkretne prednosti partnerstva sa EU – navodi se u Deklaraciji.

Istaknuto je da je Evropsko vijeće pozvalo Komisiju, visokog predstavnika i Vijeće da još unaprijede postepenu integraciju regiona već tokom samog procesa proširenja, i to na reverzibilan način zasnivan na zaslugama te su podsjetili na važnost stalnih reformi, i u korist građana i kao osnove za kontinuiranu podršku EU najprije u oblasti vladavine prava, a naročito onih reformi koje su povezane sa nezavisnosti i funkcionisanjem pravosuđa te borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala.

(RTV GD/FENA)

Najnovije

spot_img