Danas stiže prvi kontingent vakcina za BiH iz Evropske unije

Preporučujemo

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi i savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexander Schallenberg održat će danas na Međunarodnom aerodromu Sarajevo konferenciju za novinare povodom primopredaje prvog kontingenta vakcina protiv COVID-19 za Bosnu i Hercegovinu iz Evropske unije.

Predsjedavajući Tegeltija održat će također sastanak sa komesarom Varhelyijem na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, najavljeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kako je ranije najavljeno, Bosna i Hercegovina bi putem ovog evropskog mehanizma u prvom kontingentu nabavke trebala dobiti 10.530 Pfizerovih vakcina.

Varhelyi je izjavio kako donacijama vakcina Evropska unija šalje poruku podrške svim državama zapadnog Balkana, uprkos trenutnoj nestašici na globalnom nivou. Ranije je iz Ministarstva vanjskih poslova Austrije najavljeno da Evropska komisija finansira 651.000 doza vakcina BioNTech/Pfizer, koje će biti distribuirane zemljama Zapadnog Balkana uz podršku ove evropske zemlje. Prva isporuka svim partnerima u regionu najavljena je upravo u maju, a isporuka redovnih tranši će se nastaviti do avgusta.

Najnovije