Danas kolektivna dženaza za 20 ubijenih Vlaseničana

Preporučujemo

Na Šehidskom mezarju “Rakita” u Vlasenici danas će biti održana kolektivna dženaza za dvadeset žrtava zločina počinjenog u tom gradu. Njihovi posmrtni ostaci, koji su juče prevezeni iz Komemorativnog centra u Tuzli, biće ukopani nakon podne namaza.

Protokol počinje u 11.30 sati kada će biti odata počast svim žrtvama polaganjem vijenaca i učenjem Fatihe. U 12.30 sati započet će vjerski dio, a dženazu će predvoditi zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić.

Žrtve koje će danas biti ukopane pronađene su na dijelu magistralnog puta Vlasenica – Han Pijesak, na lokalitetu “Pećine”, kao i na lokalitetu Jelovačka česma.

Svoja dva brata, Mehu i Mirsada Ferhatovića, ukopaće Mensur Ferhatović koji je dosad na drugoj kolektivnoj dženazi sahranio oca Bajru Ferhatovića i trojicu daidža. Njegov otac je pronađen u masovnoj grobnici u Ogradicama.

“Obdukcijski nalaz je pokazao da se radilo o streljanju u potiljak iz neposredne blizine. Moj otac je tada imao 60 godina. Nakon ovoliko godina mi smo ovo doživjeli kao satisfakciju jer ćemo sahraniti njihove kosti i moći ćemo im proučiti Fatihu”, kaže Mensur Ferhatović.

Iz Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica zatražili su efikasniji rad bosanskoherecegovačkog pravosuđa kada su u pitanju predmeti ratnih zločina.

Predsjednik Medžlisa Mujo Hadžiomerović ranije je izjavio da je veoma važno da što više njihovih sugrađana dođe na ovu kolektivnu dženazu, s obzirom da su od prošle godine pokrenute krivične prijave protiv čelnika ratnog Kriznog štaba u Vlasenici.

Podsjećanja radi, među njima je i Mićo Kraljević, sadašnji načelnik Općine Vlasenica.

“Međutim, iz nama nepoznatih razloga, kasni se sa glavnim pretresima. Opravdanje je da je to zbog bolesti, kako sudija, tužilaca tako i onih protiv kojih je pokrenuta prijava. Kvalifikacija krivične prijave je zločin protiv čovječnosti, ali slobodno možemo reći da je u Vlasenici bio genocid bez obzira na presudu u Hagu kojom je Vlasenica ispuštena”, rekao je Hadžiomerović.

U Vlasenici je stradalo, kako je rekao, dvije i pol hiljade ljudi. Do sada je pronađeno i ukopano njih oko hiljadu i pet stotina, a za hiljadu Vlaseničana se još traga.

Žrtve i porodice stradalih smatraju da je u Vlasenici počinjen veliki zločin nad civilnim stanovništvom te su nezadovoljni da su za monstruozne zločine odgovarali samo trojica ljudi.

“Među njima, prvooptuženi u Hagu je Dragan Nikolić Jenki koji je i izdržao kaznu. U njegovom priznanju može se pronaći da je Vlasenica u srednjem Podrinju imala najveći logor kroz koji je prošlo osam hiljada Podrinjaca. Na domaćem sudu, Sudu BiH, osuđeni su Dragan Bastah na 22 godine zatvora, Goran Višković na 18 godina zatvora. Nama zato nije jasno zašto od marta prošle godine nije počeo glavni pretres za čelnike Kriznog štaba”, istaknuo je Hadžiomerović.

(RTV GD/BHRT)

Najnovije

spot_img