Dan maternjeg jezika obilježen u Teočaku (FOTO)

Preporučujemo

Briga o maternjem jeziku način je dokazivanja svijesti o vlastitom identitetu. Upravo svjesni svog porijekla i kulturnog bogatsva, članice i članovi BZK “Preporod” Teočak, u saradnji sa učenicima i nastavnicima Osnovne škole “Teočak” su prigodnim programom obilježili Međunarodni dan maternjeg jezika.

Učenici su, citirajući omiljene pjesnike, čitajući zapise poznatih bosanskohercegovačkih spisatelja i interpretirajući isječke najpoznatijih djela bosanske književnosti, ukazali na važnost očuvanja, unapređenja i razvoja bosanskog jezikak od svojih vršnjaka. U okviru navedenih aktivnosti održano je školsko takmičenje u recitovanju, čitanju, najljepšem rukopisu ,ilustraciji i najurednijoj svesci iz Bosanskog jezika i književnosti.

Rezultati školskog takmičenja objavljeni su na dan obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika. Pobjednicima su uručene prigodne nagrade.

“Ponosni smo na naše učenike koji su pokazali svijest i brigu o svom maternjem jeziku, kao i na njihovu kreativnost, odgovornost i spremnost da daju doprinos u uređenju enterijera kabineta Bosanskog jezika i književnosti u povodu obilježavanja ovog značajnog datuma. Osnovni cilj naših zajedničkih aktivnosti je da na jedan interesanta način kroz radove i pjesme podstaknemo učenike naše škole da se uključe u istraživanje bh. blaga i historijata bosanskog jezika, te da maternji jezik sačuvamo od zaborava,” istakao je Enes Avdičević, predsjednik teočanskog Preporoda.

Posebno je naglašena zajednička dužnost roditelja i obrazovnih institucija da kod djece razviju pripadnost svojoj tradiciji i jeziku kao i problem gubitka maternjeg jezika kod djece koja odrastaju u inostranstvu.

Bogato jezičko naslijeđe u Bosni i Hercegovini, upotreba i stvaranje na jezicima tri naroda i čak sedamnaest nacionalnih manjina dovoljan su razlog da se ovaj dan obilježava i u Bosni i Hercegovini.

Danas u svijetu postoji oko 7.000 jezika. Svakome je neki jezik maternji.

Maternji jezik dio je kulturnog identiteta naroda, tačka prepoznavanja različitosti, tolerancije i razumijevanja.

To je jezik koji ljudi najprije nauče. Njega usvajamo prirodno, u sredini u kojoj odrastamo. Svoj maternji jezik trebamo voljeti, a to ćemo najbolje postići njegovim čuvanjem i pravilnim korištenjem. On je naslijeđe koje pripada svakom pojedincu i niko nemaa pravo oduzeti to naslijeđe nekome.

Ljubav prema maternjem jeziku ne smije nas spriječiti da učimo strane
jezike.

Najnovije

spot_img