Dan kada se Tuzla odbranila

Preporučujemo

Prošlo je 27 godina od tog 15. maja 1992. godine kada su pripadnici MUP-a RBiH i Teritorijalne odbrane RBiH na Brčanskoj Malti u Tuzli porazili jedinice bivše JNA i paravojne srpske snage, piše novinska agencija Patria.

Povlačeći se iz kasarne Husinska buna, pokušali su 15. maja 1992. godine zauzeti Tuzlu.

Ratni načelnik i predsjednik Kriznog štaba Tuzle Selim Bešlagić u jednom od intervjua rekao je da su Tuzlaci na napad jedinica bivše JNA i paravojnih srpskih formacija odgovorili odbranom grada. Bio je to dan, podsjetio je Bešlagić, kada su Tuzlaci pokazali da su spremni braniti svoju slobodu.

“Tuzla se 15. maja odbranila. Suština je u tome da je tada poginulo 49 vojnika, ali iz RS-a tvrde da ih je poginulo daleko više. Oni cijeli slučaj politiziraju”, rekao je između ostalog Bešlagić.

U Beogradu je za napad na kolonu JNA 1992. godine vođen sudski proces u kojem se Ilija Jurišić kao pripadnik MUP-a RBiH teretio da je naredio napad na kolonu. U martu 2016. godine Jurišić je, nakon višegodišnjeg sudskog procesa te boravka u beogradskom zatvoru, pa puštanju da se brani sa slobode, pravosnažno oslobođen. Uhapšen je 14. maja 2007. godine na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“.

Pukovnik Dubajić potvrdio da je samovoljno krenuo sa kolonom iz kasarne

Na suđenju Iliji Jurišiću svjedočio je i nekadašnji komandant kasarne bivše JNA u Tuzli pukovnik Mile Dubajić. Dubajić je priznao da iseljavanje kasarne 15. maja 1992. godine nije bilo dogovoreno, već da je to bila njegova lična odluka.

Da nije postojao nikakav sporazum između RBiH i bivše JNA o mirnom napuštanju kasarni, potvrđeno je i dokumentom Ministarstva odbrane Srbije.

Danas će u Tuzli biti obilježen 15. maj nizom aktivnosti, polaganjem cvijeća poginulim braniteljima BiH i Tuzle na Brčanskoj Malti, obraćanjem na spomeniku poginulim braniocima, te okupljanjem pripadnika Armije RBiH na Panonici.

Najnovije

spot_img