“Dan bijelih traka” obilježen u Salzburgu (FOTO)

Preporučujemo

U znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana „Dan bijelih traka“ i ove godine je obilježen u austrijskom gradu Salzburg.

Simbolika bijelih traka dolazi iz 31. maja 1992. godine kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu naređuje da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Ovo je bio početak progona, u kojem su provođena masovna ubijanja, silovanja, te otvarani koncentracioni logori,  čiji je konačan ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i Hrvata sa teritorije općine Prijedor. Ovaj dan obilježava se svake godine širom Bosne i Hercegovine, ali i nekoliko gradova Evrope i svijeta gdje živi bh. dijaspora.

Obilježavanje je upriličeno pod pokroviteljstvom sedam bosanskohercegovačkih Udruženja u Salzburgu.Ovom prilikom na trgu u centru Salzburga je izložen jedan ogroman baner na kojem su pisala sva imena, te su postavljene slike svih ovih nevinih i nastradalih žrtava.

Najnovije

spot_img