Ovo su utakmice Prve lige FBiH koje su podigle najviše prašine: Hoće li hapšenja donijeti pravdu?

Preporučujemo

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su počeli akciju usmjerenu protiv više nogometnih sudija i odgovornih osoba iz Nogometnog saveza BiH zbog sumnje u namještanje utakmica, u okviru koje je do sada uhapšeno osam osoba.
Nekoliko arbitara s liste Prve lige FBiH se tereti da su prekršili više članova Krivičnog zakona, a između ostalog im se na teret stavljaju organizirani kriminal, zloupotreba položaja, primanje dara i drugih oblika koristi.

Nezvanično, akcijom je obuhvaćeno još osumnjičenih osoba, ali ih je 11 u ovom trenutku ključno za istragu.

Na spisku osmunjičenih se nalaze arbitri Ilija Živković, Haris Poprženović, Mirza Kazlagić, Kenan Bajraktarević, Miloš Gigović, Zoran Grbić te funkcioneri Irfan Durić, Vladimir Dominković, Salem Prolić, Anto Bilješko i Fuad Zahirović. Osam osoba je uhapšeno, dok se privođenje preostale trojice očekuje tokom dana.

Tokom protekle i ove sezone klubovi u Prvoj ligi FBiH su se žalili na tendenciozno suđenje, a bez ikakve sumnje najveća prašina digla se u 17. kolu prošle sezone na susretu Goražde – Velež koji je završen pobjedom domaće ekipe rezultatom 1:0.

Čelnici mostarske ekipe su izbrojali 34 greške na svoju štetu, koje je napravio glavni arbitar Kenan Bajraktarević, jedan od osumnjičenih.

Zanimljivo, Bajraktarevićevo dijeljenje pravde u ovoj utakmici su u Nogometnom savezu FBiH ocijenili dobrim te on nije kažnjen.

Arbitar Ilija Živković, koji je i ranije bio suspendovan zbog suđenja u Premijer ligi BiH, je bio u centru pažnje na utakmici aktuelne sezone Prve lige FBiH između GOŠK-a i Budućnosti. Gabeljani su slavili rezultatom 3:2, a posmatrač suđenja na ovom meču bio je Fuad Zahirović.

Prošle sezone nekoliko utakmica Olimpika je završeno sumnjivim rezultatima, a najupečatljivija je utakmica 6. kola Prve lige FBiH Metalleghe – Olimpik.

Sarajevska ekipa je slavila pogotkom u 90+8. minuti susreta minimalnim rezultatom 1:0, a pravdu na utakmici je dijelio Mirza Kazlagić, također jedan od osumnjičenih.

Jedan od osumnjičenih arbitara Haris Poprženović je bio glavni sudija meča Rudar Kakanj – Olimpik u 14. kolu prošle sezone Prve lige FBiH. Sarajlije su slavile minimalnim rezultatom 1:0.

Osim arbitara, pod istragom su i predsjednik Prve lige FBiH Irfan Durić, predsjednik Komisije za suce i suđenje Vladimir Dominković i član ovog tijela Anto Bilješko.

(RTV GLAS DRINE/KLIX)

Najnovije

spot_img