Imamu iz Bosanskog Novog Emiru ef. Nuhiću ponovo prijećeno, dobio stravične poruke

Preporučujemo

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, osudio je ponovne prijetnje upućene Emiru ef. Nuhiću, imamu iz Bosanskog Novog. Nuhić je 17. i 18. marta ove godine dobio prijeteće poruke putem Facebooka, a stravične poruke je ponovo dobio sinoć, 29. jula, od iste osobe. U prethodnim, ali i novim porukama, imamu su upućene prijetnje smrću, uvrede i psovke.

-Ponavljanje prijetnji i uvreda efendiji Nuhiću od iste osobe pokazuje da MUP RS-a i nadležno tužilaštvo nisu ozbiljno shvatili ranije upućene prijetnje i nisu poduzeli adekvatne mjere. Očigledno je da se i dalje napadi i prijetnje Bošnjacima u ovom entitetu smatraju kao aktivnosti poremećenih osoba, te se ne procesuiraju sa potpunom ozbiljnošću i punim profesionalizmom – naveo je Salkić i dodao:

“Za nas svaka prijetnja predstavlja direktnu opasnost, imajući u vidu da su u ovom entitetu počinjeni teški zločini i genocid nad našim narodom. Vjerujemo, a to pokazuje ova i ranije prijetnje, kao i činjenica da zločinci nisu kažnjeni, te da se osuđeni zločinci veličaju od vlasti, da su recidivi zločina i zločinaca prisutni i vrlo mogući u današnjem društvu u ovom entitetu”.

Istakao je da još jednom, po ko zna koji put, poziva na profesionalizam MUP-a RS i tužilaštva, ali i odnos bez predrasuda i nacionalnog predznaka prema građanima u ovakvim slučajevima.

-Činjenica da se u javnosti ne objavljuju informacije o procesuiranju počinilaca napada na Bošnjake i izrečenim kaznama i presudama, doprinosi porastu nepovjerenja u MUP RS-a, tužilaštva i sudove u ovom entitetu. Napad na naše imame, koji vrijedno rade u mjestima povratka, je napad na Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, bošnjački narod, ali i na temeljne vrijednosti civiliziranog svijeta. Pozivam i akademsku zajednicu, Srpsku pravoslavnu crkvu, predstavnike vlasti i opozicije, nevladine organizacije i intelektualce u entitetu RS, da jasno osude sve učestalije napade na Bošnjake i imovinu i članove Islamske zajednice od Trebinja, preko Zvornika, do Bosanskog Novog. Osuda, sankcionisanje i distanciranje od počinilaca je civilizicijski iskorak, te opredjeljenje da se gradi društvo u kojem će svi građani uživati jednaka prava, a da će počinioci dobiti zasluženu kaznu – kazao je Salkić, saopćio je njegov Kabinet.

Najnovije

spot_img