Brčko: Osumnjičenom za ubistvo Edina Zejćirovića godinu i po zatvora zbog droge

Preporučujemo

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak po optužnici protiv 22-godišnjeg Suvada Djedovića iz Brke optuženog da je držanjem marihuane radi prodaje počinio krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Za ovo i krivično djelo oštećenja tuđe svari Osnovni sud Bčko dstrikta osudio ga je na jedinstvenu kaznu zatvora od godinu i šest mjeseci, nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivice između Tužilaštva i optuženog.

“Djedović je procesurain što je u kući i improviziranom objektu iza kuće u Brki skrivao 55 paketa s više od 42 grama opojne droge marihuane, koji su pronađeni prilikom pretresa izvršenog 5. septembra prošle godine. Tužilaštvo mu je stavilo na teret i da je nekoliko dana ranije, nakon svađe ispred jednog ugostiteljskog objekta u tom mjestu, razbijanjem vjetobranskih stakala oštetio automobil kojeg je koristio K.Š.”, naveli su iz Tužilaštva Brčko distrikta.

On je početkom decembra optužen, a potom ubrzo i osuđen za krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, za koje mu je pojedinačno utvrđena kazna zatvora od jedne godine i pet mjeseci i krivično djelo oštećenja tuđe stvari za koje mu je utvrđena kazna zatvora od dva mjeseca.

Izricanje kazne Djedoviću rezultat je sporazuma o priznanju krivice, kojeg je Tužilaštvo zaključilo s optuženim odmjerivši je u skladu sa sudskom kaznenom politikom za ovu vrstu krivičnih djela.

Predloživši sporazum, kojeg je Osnovni sud Brčko distrikta potom prihvatio, cjelokupan krivični postupak za ova krivična djela pravosnažno je okončan kažnjavanjem počinioca u roku od pet mjeseci.

“Tužilaštvo također privodi kraju istragu u kojoj se Suvad Djedović sumnjiči da je zajedno sa Suanom Halilovićem, Nihadom Hukićem i Samidom Šabanovićem 17. novembra prošle godine nad Edinom Zejćirovićem izvršio krivična djela otmice i ubistva” , naveli su iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Nakon što su uhapšeni početkom decembra svima im je određen pritvor, dok je tužilaštvo u međuvremenu nastavilo intenzivno provođenje istraga protiv njih za otmicu i ubistvo, ali i njihovo procesurianje radi kažnjavanja za ranije počinjena krivična djela.

Najnovije

spot_img