Alarmantni podaci MUP-a RS: Za volanom sve više pijanih

Preporučujemo

U prvih šest mjeseci ove godine u vožnji pod dejstvom alkohola u RS iz saobraćaja je isključeno 8.489 vozača, dok je u istom periodu godinu dana ranije to bio slučaj sa njih 6.979.

“To je za 1.520 vozača ili 21 odsto više nego prošle godine”, potvrđeno je “Nezavisnim” u MUP-u RS.

Iz ove bezbjednosne agencije navode da je u posmatranom periodu iz saobraćaja isključeno i 313 vozača zbog vožnje pod dejstvom droga ili psihoaktivnih lijekova.

“Po istom osnovu prošle godine u tom periodu isključeno je njih 139”, istakli su u MUP-u.

Nikola Ćopić, inženjer za bezbjednost saobraćaja u “Autoputevima RS” i član Koordinacione grupe za bezbjednost saobraćaja RS (BS RS) kazao je da količina od 0,5 promila alkohola u krvi povećava rizik od saobraćajne nezgode dva puta, sa jednim promilom rizik od nastanka nezgode sedmostruko je veći, a kod 1,4 promila dvadeset puta veći.

“Opšte je poznato da alkohol, kao i opojne droge, povećavaju samopouzdanje vozača i smanjuju osjećaj odgovornosti i mogućnost opažanja dok istovremeno produžuju vrijeme reakcije vozača, što u konačnici dovodi do kršenja saobraćajnih propisa i u velikoj mjeri povećanja broja nezgoda, naročito onih sa najtežim posljedicama”, pojasnio je Ćopić. Iako je, kako kaže, alkohol jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama, prema podacima MUP-a RS, vidno je povećanje broja i drugih alkoholisanih učesnika u saobraćaju – pješaka ili biciklista, što je, po njegovom mišljenju, zaista poražavajuće.

S obzirom na veliki broj medijskih kampanja, naglašava Ćopić, realizovanih od strane ključnih subjekata u bezbjednosti saobraćaja i posvećenih povećanju nivoa bezbjednosti saobraćaja u Srpskoj kroz promjenu stavova kod vozača, nemoguće je da učesnici u saobraćaju nisu upoznati sa opasnostima i posljedicama koje nosi konzumacija ovih sredstava.

“Svjedoci smo i činjenice da su pripadnici MUP-a povećali broj kontrola kako u mjesecu prevencije, tako i u ostalim mjesecima, i ulažu nevjerovatne napore u cilju suzbijanja ovih problema”, dodaje Ćopić.

Naveo je da dodatno utiče na povećanje broja nezgoda to što je veliki broj gradova širom RS okarakterisan kao mjesto dobrog i ne tako skupog provoda, te na taj način predstavlja atrakciju posjetiocima iz regiona koji nerijetko učestvuju u saobraćaju u alkoholisanom stanju. Ujedno, apelovao je da, ukoliko neko planira da konzumira alkohol, koristi alternativne vidove prevoza, te da nikako ne upravlja vozilom pod uticajem alkohola.

Fakti
0,5 promila alkohola dva puta povećava rizik od nezgode
1 promil rizik od nastanka nezgode sedmostruko veći
1,4 promila dvadeset puta veći rizik da se dogodi nezgoda

(RTV GLAS DRINE/NEZAVISNE NOVINE)

Najnovije

spot_img