CIK donio odluku: Popuna Doma naroda FBiH vršit će se prema popisu iz 2013. godine

Preporučujemo

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojila je odluku o načinu popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Prilikom popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koristit će se popis iz 2013. i princip 1/1/1 koji znači da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najmanje po jedan Bošnjak, Srbin i Hrvat iz svakog kantona ukoliko su izabrani.

Kako prenosi Klix.ba, Branko Petrić, Irena Hadžiabdić, Stjepan Mikić, Novak Božiković i Vlado Rogić glasali su za prijedlog Branka Petrića o načinu popune Doma naroda FBiH.

Protiv su bili Šantić i Arnautović.

Iz SDP-a,SDA, DF-a i Naša stranke ranije su poručili kako je za njih neprihvatljiva primjena popisa iz 2013. godine, jer bi se time, kako su navode, legalizovali rezultati etničkog čišćenja. Najvjerovantije će se, kako prenosi Klix, obratiti Ustavnom sudu BiH sa zahtijevom da poništi oduku CIK-a.

Centralna izborna komisija (CIK) potvrdila je rezultate predsjedničkih i parlamentarnih izbora 6. novembra 2018. godine nakon čega su počeli teći rokovi za sazivanje sjednica novoizabranih saziva zakonodavnih tijela Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Federacije BiH i kantona, što znači da je 6. decembar 2018. godine bio zakonski rok do kojeg su morali biti izabrani delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Bez Doma naroda Parlamenta Federacije nije moguće popuniti ni Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH s obzirom na to da državne delegate biraju federalni delegati.

Republika Srpska je izabrala delegate u Dom naroda PSBiH i to Nikola Špirić, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić i Sredoje Nović, svi iz SNSD-a, i Mladen Bosić (SDS).

Najnovije

spot_img