Cijene nafte najniže u historiji

Preporučujemo

Američka naftna industrija suočena je sa scenarijem iz noćnih mora. Pandemija koronavirusa uzrokovala je veliki pad potražnje za naftom, te u svijetu ponestaje prostora za spremanje barela. Istovremeno su Rusija i Saudijska Arabija preplavile svijet prekomjernom opskrbom.

Taj nepredvidivi događaj uzrokovao je pad cijena nafte na nivo zbog kojeg američke naftne kompanije ne mogu ostvarivati profite. Cijena američke nafte namijenjene za isporuku u maju skliznula je u minus, što se nikada u historiji nije dogodilo. Ponedjeljak je, smatraju stručnjaci, najgori dan na tržištu nafte. Cijena barela sirove WTI nafte prodavala se u ponedjeljak po najnižoj cijeni u historiji i to za minus 37 dolara po barelu.

Američka nafta za isporuku u junu i dalje se prodaje za iznad 20 dolara po barelu, ali čak i to je preniska cijena.

– Trodeset dolara je već prilično loše, ali jednom kad dođete do 20 ili čak 10 dolara, to je potpuna noćna mora – rekao je Artem Abramov, voditelj istraživanja u kompaniji Rystad Energy.

Mnoge su se naftne kompanije previše zadužile tokom “boljih vremena”, te neke od njih neće moći preživjeti ovaj historijski pad. Sa cijenom od 20 dolara po barelu, 533 američke kompanije za istraživanje i proizvodnju nafte će bankrotirati do kraja 2021. godine, objavio je Rystad Energy. Sa 10 dolara po barelu, bilo bi više od 1.100 stečaja, procjenjuje Rystad.

– Sa 10 dolara, gotovo svaka američka kompanija za istraživanje i razvoj koja ima dug morati će podnijeti zahtjev za bankrot ili razmotriti strateške mogućnosti – rekao je Abramov.

Najnevjerovatniji aspekt rekordno niskih cijena nafte jest to što je pad uslijedio nakon što su Rusija i Saudijska Arabija pristale okončati svoj epski rat s cijenama, a nakon što se u priču umiješao predsjednik SAD-a Donald Trump. OPEC+ pristao je smanjiti proizvodnju nafte za rekordni iznos.

Trump je rekao da će sporazum OPEC+ uštedjeti bezbroj radnih mjesta i prijeko potrebnu stabilnost naftnoj industriji.

– To će uštedjeti stotine hiljada energetskih poslova u Sjedinjenim Državama. Želio bih zahvaliti i čestitati ruskom predsjedniku Putinu i kralju Salmanu – objavio je Trump 12. aprila.

Ipak, cijena sirove nafta je nastavila padati, dijelom i zbog toga što taj dogovoreni pad proizvodnje neće imati efekte do maja. A potražnja se i dalje smanjuje jer su avioni, automobili i tvornice zaustavili svoj rad zbog pandemije koronavirusa. Nada naftnoj industriji je da su negativne cijene u ponedjeljak donekle slučajnost uzrokovana promjenama budućih ugovora.

Rekordne cijene nafte posljedica su straha da neće biti mjesta za spremanje barela dopremljenih u maju. Junski ugovor, međutim, pao je samo za oko deset posto na 22 dolara po barelu. Ipak, naftni ugovori mijenjaju se svaki mjesec i oni ne padaju na rekordno niske nivoe.

– Bit će puno kompanija koje neće preživjeti pad – rekao je Ryan Fitzmaurice, energetski strateg u Rabobanci.

Energetski sektor S&P 500 izgubio je više od 40 posto svoje vrijednosti ove godine, uprkos dramatičnom oporavku na ukupnom tržištu dionica tokom proteklog mjeseca. Noble Energy (NBL), Halliburton (HAL), Marathon Oil (MRO) i Occidental (OXY) izgubili su više od dvije trećine svoje vrijednosti. Čak je i ExxonMobil (XOM) niži za 38 posto, prenosi CNN.

Whiting Petroleum postao je prva domina koja je pala nakon što su 2. aprila potpisali zahtjev za bankrot, ali definitivno neće biti i posljednja. Rystadov scenarij sa cijenom od 20 dolara predviđa da će više od 70 milijardi dolara duga naftnih kompanija biti reorganizirano kroz bankrot, a nakon toga 177 milijardi dolara u 2021. A to se odnosi samo na istraživačke i proizvodne kompanije, a ne na uslužnu industriju.

Ključno će biti koliko će dugo cijena nafte ostati niska. Brz oporavak cijena mogao bi mnogim naftnim kompanijama pomoći da izbjegnu bankrot.

Buddy Clark iz advokatske kompanije Houston Haynes i Boone rekao je da je njegova kompanija “izuzetno zauzeta” radeći na potencijalnim bankarskim bankrotima. Haynes i Boone bili su prisiljeni povući advokate iz drugih područja da rade na naftnom problemu.

– Mislim da u životu nisam vidio ništa slično. To je bez presedana – rekao je Clark, koji je u industriji počeo raditi 1982. godine.

Clark smatra da će, usprkos daljem padu cijena, u 2020. godini biti još “samo” 100 naftnih bankrota.

– Teško je vjerovati da je 100 bankrota optimističan pogled. To vam samo pokazuje gdje smo – rekao je Clark.

Vjerovatno bi bilo više bankrota da nije bilo ekstremne nestabilnosti cijena nafte. Clark je rekao da kompanije imaju problema s izradom planova za restrukturiranje, jer ne znaju koja će biti cijena robe.

Stravični perspektive u naftnoj industriji otežat će kompanijama koje pokušavaju reorganizirati dugove i poslovanje u okviru zahtjeva za bankrot kako bi dobili potrebno finansiranje i podršku. Dužnici koji bi obično zamijenili svoj dug glavnicom možda to sada ne žele. To znači da , za razliku od pada u periodu od 2014. do 2016., neke naftne kompanije možda neće preživjeti u potpunosti.

Crni scenarij mogao bi značiti i unosne mogućnosti najvećim igračima u industriji. To je zato što će se naftne kompanije koje se bore, bilo u stečaju ili prije njega, biti prisiljene prodavati glavne površine po niskim prodajnim cijenama. Giganti Exxon i Chevron (CVX) mogli bi se naći u iskušenju da ih kupe.

– Oni koji imaju jake bilance moći će iskoristiti situaciju – rekao je Reid Morrison, energetski savjetnik iz kompanije PwC.

Međutim, napomenuo je kako će giganti biti “oprezni pri povlačenju okidača” u sljedećih šest mjeseci, jer prvo moraju braniti svoje željene dividende.

Pad cijena nafte pokrenuo je igru ​​nagađanja o tome koje će kompanije bankrotirati. Najugroženije su kompanije koje su nagomilale prevelike dugove, suočavaju se s rokovima dospijeća i ne mogu generirati novčani tok da bi čak i otplatile kamate.

Rystadov Abramov rekao je da “niko neće biti iznenađen” kada bi Chesapeake Energy (CHK) i Oasis Petroleum (OAS) bili prisiljeni razmotriti bankrot. Chesapeake je nedavno obustavio isplatu dividendi na povlaštene dionice. Oasis je ove godine izgubio više od 90 posto vrijednosti. Dionice se trguju ispod 30 centi.

(RTV GLAS DRINE/FAKTOR)

Najnovije

spot_img