Britansko istraživanje: Antitijela štite najmanje pola godine od ponovne zaraze koronom

Preporučujemo

Skoro sve osobe zaražene koronavirusom imaju antitijela koja ih najmanje šest mjeseci štite od ponovne zaraze, pokazalo je britansko istraživanje čiji su rezultati objavljeni danas. Naučnici očekuju da će broj ponovno zaraženih biti manji.Studiju je provela istraživačka organizacija Biobank, a pokazalo se da 99 posto ljudi tri mjeseca nakon zaraze ima antitijela. Pola godine kasnije to je bio slučaj kod 88 posto.

“Još ne možemo biti sigurni kako to utječe na imunitet, ali rezultati istraživanja ukazuju na to da postoji zaštita najmanje šest mjeseci nakon zaraze”, izjavila je profesorica i glavna naučnica Biobanka Naomi Allen.

Napomenula je da se rezultati studije poklapaju s rezultatima drugih studija provedenih u Velikoj Britaniji i Islandu, a svi oni pokazuju da postoje antitijela koja nekoliko mjeseci mogu štititi od ponovne zaraze.

Istraživanje britanskih zdravstvenih radnika, čiji je ishod objavljen prošli mjesec, sugeriše da zaštita od ponovne zaraze postoji najmanje pet mjeseci, ali da u organizmu može i dalje postojati virus i da se on može širiti.

Biobank je studijom utvrdio da se u Velikoj Britaniji povećavao broj osoba s antitijelima poznatim kao seroprevalencija. Na početku istraživanja u maju, odnosno junu 2020. godine njih je bilo 6,6 posto, a u novembru, odnosno decembru 8,8 posto, prenosi agencija Reuters.

Najnovije