Britanski šef diplomatije: Genocid u Srebrenici bio je planirana operacija

Preporučujemo

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab izjavio je da je genocid u Srebrenici bio jedan od najgorih zločina koji se dogodio na prostoru Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Raab je bio jedan od govornika na nacionalnoj ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja na Srebrenicu u Velikoj Britaniji.

– Danas obilježamo 26. godišnjicu od srebreničkog genocida u Bosni i Hercegovini. Bio je to jedan od najvećih zločina na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata. U planiranoj operaciji ubijeno je više od 8.000 ljudi – uglavnom muslimana i muškaraca. Više od 20.000 žena i djece prisilno je protjerano iz svojih domova, nezamislivo, danas ih se sjećamo – rekao je Raab.

Istakao je kako danas “oplakujemo žrtve tih strašnih događaja i stojimo uz porodice u njihovoj borbi za pravdu”.

Organizacija Remembering Srebrenica organizovala je u četvrtak nacionalnu ceremoniju obilježavanja Dana sjećanja na Srebrenicu u Velikoj Britaniji, koja je ove godine u potpunosti bila emitovana putem interneta.

Nacionalnoj ceremoniji Ujedinjenog Kraljevstva prisustvovali su član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab, prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon, prvi ministar Velsa Mark Drakeford, politički lideri iz svih krajeva Ujedinjenog Kraljevstva, kao i preživjele žrtve genocida i etničkog čišćenja.

Waqar Azmi, predsjednik organizacije Rembering Srebrenica istakao je da su memorijalni događaj podržali “međupartijske i međuvladine organizacije” iz Westminstera, Škotske, Velsa i Sjeverne Irske.

(RTV GLAS DRINE/ AGENCIJA ANADOLIJA)

Najnovije

spot_img