Brisel: BiH može očekivati status kandidata iduće godine ako ispuni uslove

Preporučujemo

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić boravili su u službenoj posjeti Briselu, gdje su se sastali predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Marijom Sassoliem, evropskim komesarom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliverom Varhelyiem i potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Josepom Borellom.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su u razgovorima sa zvaničnicima Evropske unije ponovili puno opredjeljenje za nastavak evropskog puta Bosne i Hercegovine. Predsjedništvo BiH će nastaviti sa liderskom ulogom u procesu evropskih integracija.

Teme sastanaka sa predstavnicima Evropske unije su bile migracije, regionalna saradnja i obilježavanje 25 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Sagovornici u briselskim institucijama su saglasni da Bosna i Hercegovina može očekivati status kandidata u toku iduće godine, ako nastavi sa započetom dinamikom na ispunjenju uslova iz Mišljenja Evropske komisije.

Također, očekuje se da će iduće godine biti usvojen Ekonomski razvojni plan za zapadni Balkan, koji će se odnositi na 18 projekata za zemlje regiona iz oblasti infrastrukture, ekologije, energetike i digitalne tehnologije.

Tokom sastanaka ponovljeno je opredjeljenje Evropske unije za jačanje regionalne saradnje, i u tom kontekstu data je podrška inicijativi “Mali Schengen”, koja podrazumijeva uvođenje standarda koji se primjenjuju u Evropskoj uniji. Istaknuto je da ova inicijativa nije zamjena za članstvo u EU, već priprema zemalja regiona za punopravno uključivanje u Evropsku uniju.

Razgovarajući o aktuelnom problemu migantske krize, sagovornici su upoznali članove Predsjedništva BiH o procesu usvajanja Novog pakta o migracijama, za dugoročno rješavanje problema ilegalnih migracija. Izraženo je očekivanje da će se primjenom novih pravila i u Bosni i Hercegovini smanjiti priliv migranata.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine pozvali su visokog predstavnika za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borella da prisustvuje obilježavanju 25 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Najnovije

spot_img