Bosanka htjela abortirati, dijete čudom preživjelo

Bosanka htjela abortirati, dijete čudom preživjelo

764
0
PODIJELI

Šokantna priča o 16-mjesečnom dječaku iz Londona koji je preživio abortus u 26. sedmici trudnoće, a na koji su se ljekari odlučili jer je život njegove majke, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, bio u opasnosti, uzdrmala je javnost u Velikoj Britaniji.

Dječak je nazvan “malim čudom”, a ovih dana na porodičnom sudu u istočnom Londonu vođen je sudski spor o starateljstvu nad njim.

Detalji ove potresne priče, koja je započeta u avgustu 2013. godine, otkriveni su tokom sudskog postupka, a sudija je na kraju odlučio da dječak treba živjeti sa očevom porodicom jer majka nije sposobna brinuti se o njemu.

– Ljekari su odlučili da trudnoća treba biti prekinuta jer se sumnjalo da majka ima meningitis. Dali su jojs redstvo za izazivanje pobačaja, ali dijete je preživjelo i na liječenju provelo pet mjeseci. Po otpuštanju iz bolnice dato je na brigu socijalnim ustanovama jer su u bolnici smatrali da majka nije u stanju ili ne želi brinuti se o njemu, a iznjela je niz optužbi na račun djetetovog oca- piše ” The Telegraph”.

Dječakova majka je u Veliku Britaniju , prema navodima medija, došla 2008. godine i udala se za Britanca. Međutim, ubrzo su se razveli, a ona je putem interneta upoznala dječakovog oca, koji potječe iz nigerijske muslimanske porodice.

Na sudu je tvrdila da je on bio nasilan, branio joj je da nosi kratke suknje i tjerao je da nosi hidžab, a, kako je rekla, posebno je bio gnjevan kada je čuo da je trudna.

Međutim, nakon što je sve detaljno ispitano, sudija je njene tvrdnje odbacio kao neosnovane i odlučio da bi otac trebao brinuti o dječaku, uz podršku svojih roditelja, ali i da majka treba imati kontakt s djetetom.

– Djetetu će biti potrebna stalna medicinska njega. Treba staratelja koji će ga razumjeti- zaključio je sudija.

(Radio Glas Drine/AVAZ)