Borjana Krišto je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH

Preporučujemo

Borjana Krišto obavljat će dužnost predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hrcegovine u novom postizbornom mandatu tog državnog tijela.

Imenovanje ove članice Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i prve žene na čelu Vijeća ministara potvrdio je danas na hitnoj sjednici Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Za predsjedavajajuću Krišto glasala su 23 poslanika, dok je 15 državnih poslanika bilo protiv.

Prethodno je Predsjedništvo BiH s dva glasa “za” – Željka Cvijanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) i Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija – SDP) te jednim glasom protiv – Željko Komšić (Demokratska fronta) donijelo Odluku o imenovanju Borjane Krišto za predsjedavajuću Vijeća.

Ta odluka dostavljena je potom Komisiji Predstavničkog doma za pripremu izbora Vijeća ministara BiH koja je većinom glasova preporučila potvrđivanje imenovanja Borjane Krišto za dužnost predsjedavajuće.

Prema pravilima, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH stupa na dužnost nakon što njeno imenovanje odobri Predstavnički dom. Nakon okončanja ovog posla Krišto bi trebala predložiti novi saziv Vijeća minisatara BiH.

Po održavanju ovogodišnjih oktobarskih općih izbora, Sporazum o uspostavi vlasti u Bosni i Hercegovini potpisali su predstavnici HDZ-a, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i blok od osam stranaka koji čine Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i pravda, Naša stranka, Stranka za BiH, Bh. inicijativa Kasumović Fuad, Pokret demokratske akcije (PDA), Narodni evropski savez (NES) i stranka Za nove generacije.

Dokument nazvan “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022-2026.” potpisan je dva i po mjeseca nakon općih izbora, a potpisnici su izrazili nadu da bi novi saziv Vijeća ministara BiH trebao biti imenovan već u januaru 2023. godine.

Na početku današnje hitne sjednice Predstavničkog doma, prije nego što je potvrda imenovanja predsjedavajuće Vijeća ministara bila na dnevnom redu, zakletvu zastupnice u novom mandatu ovog Doma položila je Ljubica Miljanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata). Ona je ovu dužnost prihvatila nakon što to nije učinio Radovan Višković, kandidat sa iste izborne liste.

(RTV GD/FENA)

Najnovije

spot_img