Borcima izrečena sankcija ukora zbog blokade petlje Šićki Brod u Tuzli

Preporučujemo

Grupa demobilisanih boraca koji su učestvovali u martovskoj blokadi petlje Šićki Brod u Tuzli danas su odlukom Prekršajnog odjeljenja Općinskog suda u Tuzli dobili ukore.

Deset demobilisanih boraca u martu je uhapšeno na ovoj petlji, a nekoliko sati kasnije su pušteni na slobodu uz prekršajne prijave.

Pravni zastupnik deset demobilisanih boraca Mirnes Ajanović nakon današnje presude Prekršajnog odjeljenja Općinskog suda u Tuzli je kazao da su oni priznali da su došli na proteste kako bi se borili za svoja prava koja traže dvije decenije te da nisu imali namjeru bilo koga povrijediti, niti praviti nemire.

“Ovim protestima su željeli prisiliti vlast da donese zakon o pravima boraca. U tome su i uspjeli, što su pokazale odluke Vlade i Parlamenta FBiH gdje je sada usaglašavanje zakona. Shodno svemu tome oni su prihvatili zahtjeve iz vođenja prekršajnog postupka, odnosno da su odgovorni za učestvovanje u protestima”, istakao je Ajanović.

Odlukom Prekršajnog odjeljenja Općinskog suda u Tuzli demobilisani borci su dobili ukor, a oslobođeni su i plaćanja troškova sudskog postupka.

“Svi su istakli da policija prilikom dešavanja nije upotrebljavala silu te da su bili korektni, kao i borci. Ovo je primjer svima ostalima, policiji, pravosudnim organima i brocima, da kada učestvuju u protestima uz korektan odnos jednih prema drugima imamo rezultat da borci, bez obzira na prijavu koju su imali, idu kući pod ukorom. Ovo je najbolje što se moglo dobiti u ovom postupku”, rekao je Ajanović.

Grupu privedenih demobilisanih boraca činili su Husein Dugonjić, Jasmin Kahvedžić, Damir Džafo, Mehmed Pavitinović, Abid Imširović, Jasmin Joldić, Dino Terzić, Džemal Mehmedović, Osman Suljić i Senaid Bašić.

Među privedenim 3. marta ove godine na petlji Šićki Brod u Tuzli bio je i demobilisani borac iz Gračanice Damir Džafo.

“Kada nas je sutkinja pitala da li smo krivi, rekli smo da jesmo. Prvo smo krivi jer smo 1992. branili ovu državu, nismo znali da će biti ovakva. Krivi smo što tražimo istinu i pravdu, a ako je grijeh što to tražimo, spremni smo da snosimo odgovornost”, rekao je Džafo.

Okupljeni demobilisani borci nakon suđenja su kazali da se nadaju da više neće morati izlaziti na ulice, ali da ukoliko ipak bude bilo potrebe za tim, spremni su svoja prava ponovo tražiti na isti način kao i ranije.

Najnovije

spot_img