Bolji uslovi za uposlenike u oblasti zdravstva u Tuzlanskom kantonu

Preporučujemo

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dušanka Bećirović potpisala je sa predsjednicom Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Tuzlanskog kantona Adisom Fakić i predsjednicom Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona Elvirom Konjić, kolektivne ugovore o pravima i obavezama poslodavaca i uposlenika u zdravstvu na području Tuzlanskog kantona.

U odnosu na, još važeći Kolektivni ugovor, novi ugovor predviđa povećanje satnice i koeficijenata te uopće poboljšanje materijalnih prava doktora, stomatologa, medicinskih i nemedicinskih radnika u javnim zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona.

“Današnje potpisivanje kruna je temeljite analize i pregovora, koje smo vodili sa sindikatima. Drago nam je da smo, svim našim uposlenicima u javnim zdravstvenim ustanovama, tim ugovorom dali nešto bolja materijalna prava koja nastoje da prate inflaciju i druge društvene tokove. Uz rekordna ulaganja u oblast zdravstva u smislu nabavke opreme, rekonstrukcije i adaptacije naših klinika, koja za protekle dvije godine iznose oko 20 miliona KM, praćenjem finansijskih trendova i inflaciju, Vlada je također i kroz intervencije u materijalna prava zaposlenika nastojala zadržati ili eventualno i popraviti njihov materijalni status. Ovo je trenutno maksimum kojeg smo mogli izvući iz našeg zdravstvenog fonda. Nastavit ćemo razgovore i pokušati djelovati, u skladu sa finansijskim kretanjima u Bosni i Hercegovini”, kazala je Bećirović.

“Zadovoljstvo nam je da smo, u vremenu kad objektivno imamo mnogo problema u zdravstvenom sektoru, došli do trenutka kad su oba reprezentativna sindikata usaglasili i potpisali elemente novih kolektivnih ugovora. Time su obje strane uz Vladu Tuzlanskog kantona pokazale razumijevanje prilika u kojima radimo i izrazile stav da te prilike, kad govorimo o zdravstvu, popravljamo baš kao i što kroz ovaj kolektivni ugovor popravljamo status zdravstvenih radnika”, rekao je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

Zadovoljstvo postignutim dogovorom iskazali su i predstavnici oba reprezentativna sindikata.

“Ogroman je pomak napravljen. Ovaj kolektivni ugovor je rezultat kompromisnih i realnih rješenja, u ovom momentu. Poseban je značaj za doktore medicine i stomatologije što je napravljen ogroman pozitivni korak u rješavanju dugogodišnje nepravde prema njima, ali ne i nipošto na uštrb drugih uposlenika zdravstvu”, kazala je predsjednica Konjić, ističući da su ljekari zadovoljni vrednovanjem liječničkog kadra kroz koeficijente. 

“Svjesni smo šta se sve čini za zdravstvo na području Tuzlanskog kantona, koliki su napori svih timova da se očuva javni zdravstveni sistem u TK i ne možemo stavljati interese doktora ispred svih tih drugih interesa. Počeli smo ovaj proces korektnog vrednovanja doktora i to je ogroman korak i zbog toga smo djelomično zadovoljni, ali ne možemo imati sva rješenja sad i odmah i ne možemo imati rješenja kakva samo mi mislimo da su ispravna, te trebaju biti usaglašena i sa drugim uposlenicima u zdravstvu i drugim interesima u zdravstvu, a u pogledu i prostora i opreme i kadra”, kazala je Konjić.

“Poštujući ukupno stanje u kojem se nalazi Tuzlanski kanton, priča vezana oko Kliničkog centra, oko određenih stvari koje mi imamo kao problem, mi smo pristali na ovaj kompromis u ovom trenutku. Kompromis je u smislu da svim uposlenicima nisu podignuti koeficijenti, ali je  podignuta satnica, tako da su u principu svi dobili određeno povećanje”, kazao je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH Zijad Latifović, koji je uz predsjednicu Fakić prisustvovao današnjem potpisivanju ugovora.

Kako navode iz Odjeljenja za informisanje TK, danas potpisani kolektivni ugovori primjenjivat će se od 1. juna 2024. godine.

“Važit će naredne tri godine, s tim da će Vlada Tuzlanskog kantona i sindikati u narednoj godini nastaviti razgovore o plaćama i naknadama radnika, naspram finansijskih pokazatelja, inflatornih kretanja i stanja u zdravstvenom sistemu”, saopšteno je iz Odjeljenja za informisanje TK. 

Najnovije

spot_img