Bivši ministar Vlade Tuzlanskog kantona prvostepenom presudom osuđen za zloupotrebu položaja!

Bivši ministar Vlade Tuzlanskog kantona prvostepenom presudom osuđen za zloupotrebu položaja!

123
0
PODIJELI

Općinski sud Tuzla donio je prvostepenu osuđujuću presudu za Elvisa Bektića (39) iz Gračanice, koji se optužnicom ovog Tužilaštva tereti da je, dok je obavljao funkciju ministra zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona, počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Bektiću je izrečena uvjetna osuda kojom se utvrđuje kazna zatvora u trajanju od 6 mjeseci a koja se neće izvršiti ukoliko optuženi ne počini novo krivično djelo u periodu od dvije (2) godine od dana pravosnažnosti presude. Također, nepravosnažnom presudom je Bektiću izrečena sigurnosna mjera zabrane vršenja rukovodnih dužnosti u državnim organima i javnim preduzećima u periodu od jedne godine.

Podsjećamo, Bektić se optužnicom ovog Tužilaštva tereti da je u periodu od aprila do avgusta 2015. godine, kao ministar zdravstva u Vladi TK, postupao suprotno zakonskim i podzakonskim propisima u toj oblasti, te je zloupotrebio svoj položaj i ovlašćenja i iz ličnih razloga, a ne u interesu službe, na nezakonit način razriješio dužnosti direktoricu JZU Dom zdravlja Gračanica.

Pri tome je zanemario upozorenja sekretara Ministarstva zdravstva TK da se radi o nezakonitom razrješenju, odnosno da se direktor zdravstvene ustanove može razriješiti dužnosti isključivo u situaciji ukoliko takvo rješenje u roku od 30 dana, od saznanja o eventualnim nepravilnostima, donese upravni odbor te zdravstvene ustanove, što ovdje nije bio slučaj.

Na taj način je direktoricu ove zdravstvene ustanove imovinski oštetio i teže povrijedio njena prava.

 

(RTV Glas Drine/Tužilaštvo TK)