Vanredna sjednica Vlade FBiH zbog boračkih protesta

Vanredna sjednica Vlade FBiH zbog boračkih protesta

221
0
PODIJELI

Vanredna sjednica Vlade Federacije BiH sa jednom tačkom dnevnog reda – pitanjem rješavanja problema demobilisanih boraca, biće održana danas u Sarajevu.

Pred zgradom Vlade Federacije već 13. dan nalazi se grupa ratnih veterana koji su stigli iz Tuzlanskog kantona, ali i drugih dijelova Federacije BiH.

Između ostalog, oni traže usvajanje i objavu jedinstvenog registra boraca, borački dodatak od minimalno 326 KM, ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja i besplatno liječenje.

Demobilisani borci odbijaju pregovore sa predstavnicima Vlade i poručuju da će ostati pred njenim sjedištem dok ne ostvare svoja prava.

Ministarstvo za pitanja boraca i invalida Odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH ranije je saopštilo da je u okviru svojih zakonskih nadležnosti i u saradnji sa Koordinacijom boračkih udruženja preduzelo više koraka u cilju rješavanja statusa pripadnika boračke populacije.

U parlamentarnu proceduru upućene su izmjene i dopune Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica kako bi bio osiguran zakonski osnov za izradu i objavu Jedinstvenog registra branilaca i korisnika prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite.

U parlamentarnoj proceduri je i Nacrt zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, a provedena je i javna rasprava u devet od deset kantona, nakon čega će zakon biti upućen na dalji postupak.