Ukoliko broj azilanata i dalje bude rastao, BiH prijeti suspenzija bezviznog režima

Ukoliko broj azilanata i dalje bude rastao, BiH prijeti suspenzija bezviznog režima

49
0
PODIJELI

 

Ovo je potvrdio Bakir Dautbašić, šef bh. monitoring tima za praćenje bezviznog režima, a uoči današnjeg značajnog sastanka u Briselu svih monitoring timova država zapadnog Balkana. U slučaju drugačijeg scenarija koji, prema Dautbašićevom mišljenju, ipak ne bi trebalo da se dogodi, BiH će biti u ozbiljnim problemima. S tim u vezi on navodi skori sastanak s Ambasadom Njemačke u BiH, koja kao najutjecajnija članica EU može biti odlučujuća prevaga u odluci Brisela da aktivira suspenzionu klauzulu za pojedine države regije.

 

“Tačno je da imamo porast broja tražilaca azila u Njemačkoj, i to nije tajna. Tokom septembra i oktobra taj broj se povećao za 250 azilanata, međutim BiH nije problem, već su to Srbija i Makedonija”, naglašava Dautbašić.

 

Diplomatski izvor iz Brisela u nedjelju je potvrdio da je riječ uglavnom o građanima BiH romske nacionalnosti, za koje se organiziraju azilantske ture, pretežno iz regije Sapne. Međutim, upravo zbog ove činjenice BiH je u prilično delikatnoj situaciji, budući da EU sada povlači pitanje socijalne inkluzije Roma, zbog čega vlasti naše zemlje trpe sve veće pritiske.