UKC Tuzla: Tokom jula hospitalizirano pet osoba oboljelih od bruceloze

Preporučujemo

Na Infektivnoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, tokom jula zbrinuo je pet pacijenata oboljelih od bruceloze, a dva se još uvijek nalaze na liječenju, saznaje Faktor. Od početka godine na Infektivnoj klinici registrirana su ukupno 24 pacijenta oboljela od ovog oblika zoonoze.

Iz Vlade TK jučer su saopćili da je, prema informacijama koje resorno ministarstvo dobija od kantonalne veterinarske inspekcije, učestala pojava zarazne bolesti “infektivna anemija konja” (IAK), ali i sve veći broj životinja oboljelih od bruceloze.

Putem Služba za komunikacije UKC-a saznajemo da na Infektivnoj klinici broj od pet oboljelih tokom mjeseca jula ne smatraju za nešto neuobičajeno, ali da niko ne može predvidjeti kako će se broj oboljelih kretati u narednom periodu.

– Kada je u pitanju bruceloza od početka godine imali smo sedam pacijenata iz Živinica, pet iz Srebrenika, četiri iz Gračanice, po dva iz Kalesije i Tuzle te po jednog pacijenta iz Lukavca, Gradačca, Bratunca i Brčko distrikta – kaže Eldar Šehić iz Služba za komunikacije UKC-a.

Vlada TK jučer je dala saglasnost Ministarstvu poljoprivrede TK da obezbijedi dodatnih osam hiljada maraka iz budžeta za potrebe eutanazije oboljelih životinja.

(RTV GLAS DRINE/FAKTOR)

Najnovije

spot_img