UKC Tuzla: Kinez koji živi u Tuzli pod posebnim zdravstvenim nadzorom

UKC Tuzla: Kinez koji živi u Tuzli pod posebnim zdravstvenim nadzorom

203
0
PODIJELI

Na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, nije bilo sumnje na koronavirus, ali su provedene mjere predostrožnosti, jer je jedan pacijent koji se liječi na Odjeljenju za hemodijalizu boravio u Kini, saopćio je danas dr. Amer Čustović, načelnik Sektora za higijensko-epidemiološki nadzor UKC-a.

– Kineski državljanin sa prebivalištem u Tuzli liječi se kod nas na Odjeljenju za hemodijalizu od 2018. godine. Pacijent je bio nekoliko sedmica u posjeti porodici u Kini i kod nas je došao u ponedjeljak. Za to smo bili spremni i epidemiološki smo ga opserivirali. Rekao nam je da je boravio u sjevrenom dijelu Kine, koja je par hiljada kilometara udaljena od Wuhana, gdje je epientar epidemije koronavirusom – rekao je Čustović.

Pacijent je, dodaje, u BiH došao preko Pekinga, Dohe, Frankfurta i Beograda.

– On na našem pregledu nije pokazivao nikakve znake respiratorne infekcije i nije imao temperaturu. Mi smo smatrali da on može nastaviti svoj tretman hemodijalize, ali smo ga odvojili u posebnu sobu s posebnim apartom i on je pod zdravstvenim nadzorom, zajedno sa suprugom. To će trajati još desetak dana i definitivno ćemo znati da je sve u redu – pojasnio je Čustović.

Na UKC-u Tuzla do sada su od sezonske gripe, tačnije influence tipa A, preminula dva pacijenta, a 14 pacijenata, kod kojih je potvrđeno prisustvo ove bolesti, trenutno se liječi.

– Deset pacijenata je na Klinici za zarazne bolesti, dvoje djece je na Klinici za dječije bolesti i oboje su u dobrom stanju, a dva pacijenta su na Klinici anesteziologiju i reanimatologiju, od kojih je jedan priključen na aparat za disanje – rekao je dr. Čustović.

Dodaje da je prvi slučaj influence tipa A na UKC-u, ove sezone gripe, potvrđen 24. decembra, a do sada ih je ukupno bilo 24. Broj pacijenata koji su liječeni po0d dijagnozom gripoznog sindroma, ove sezone gripe je 34.

– Situacija s gripom ove godine je bolja, ali posjete na UKC-u obustavili smo iz predostrožnosti. Mi očekujemo da u februaru broj oboljelih bude na sadašnjem nivou ili da se, pak, u određenoj mjeri poveća – zaključio je Čustović.

(RTV GLAS DRINE/FAKTOR.BA)